Meander 1930

Meander 1930

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: De Hoop v/h Boot, Leiderdorp

Bouwjaar: 1930

Lengte: 3612 cm

   

Breedte : 648

Diepgang : 150 cm

Kruiphoogte : 370 cm

Officiële thuishaven : NA

Motor : Scania DS11

Vermogen van de motor : 236 PK

Bouwjaar van de motor : 1978

ENI-nummer : 3030901

Het schip is in 1930 gebouwd bij scheepswerf De Hoop, v/h Gebr. Boot in Leiden. Opdrachtgever was Jan Stouthart uit Gouderak, die het schip vernoemt naar zijn vrouw: Maria. Het schip van 314 ton werd afgeleverd met een 3-cilinder Brons van 150 pk. Het vervoerde met name zand en soms grind. Het schip is altijd in de familie Stouthart geweest, al werd het in de oorlog gevorderd door de bezetters om in Duitsland op de Duitse kanalen te varen. Om daar te kunnen varen is de Brons eruit gehaald om de stuurhut te verlagen. De Brons werd vervangen door een Kromhout 2-cilinder gloeikop van 100 pk.

Na de oorlog is het schip weer gevonden in IJmuiden en keerde het terug in de familie Stouthart. Er kwam een nieuwe Lister Blackstone in met meer vermogen. Jan Stouthart (zoon van) voer met zijn vrouw Truus en dochter op de Maria. Meestal in het zuiden van Nederland, Maastricht/Roermond en Vlaardingen werd regelmatig zand gelost.

In 1995 kochten H. van Baarsen en E. Oostland het schip van de familie Stouthart. Twee jaar zijn ze bezig met de renovatie tot een varend woonschip voor hun gezin met drie kinderen. Maria werd Meander. Thuishaven is Amsterdam.
Het ruim is verbouwd tot woonruimte en de stuurhut is groter gemaakt. Gebleven zijn het stuurwiel, de achterroef en het casco in originele staat!
Schippersfamilie Oostland vaart nog regelmatig door Nederland, Noord-Duitsland en België.