Spes Secunda 1928

Spes Secunda 1928

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: Joh. Van Duijvendijk, Krimpen a.d. Ijssel

Bouwjaar: 1928

Lengte: 3770 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 538

Diepgang : 210 cm

Kruiphoogte : 550 cm

Officiële thuishaven : Rotterdam

Motor : Volvo Penta

Vermogen van de motor : 285 PK

Bouwjaar van de motor :

ENI-nummer : 02303863

De Spes Secunda (Tweede Hoop) is in 1928 in Krimpen a/d IJssel gebouwd bij Joh. Van Duijvendijk in opdracht van de eerste eigenaar de heer J.C. Pols. (te zien op de afgebeelde foto).
Een sterk gezeegde luxemotor met een dek, laadruim, voorkajuit, salonroef, stuurhut en destijds voortbewogen door een 2 cylinder GMA 4 takt compressie loze dieselmotor van 65 PK en een zandlozend tuig met Colo dieselmotor van 8 PK.
Het schip is destijds gebouwd voor 28.000 Nederlandse guldens, een forse prijs voor die tijd. Het was één van de eerste luxemotorschepen die bij Joh. Van Duijvendijk op de werf aan het boveneind nabij de watertoren gebouwd werden. Een ‘klein duijvendiekie’ zoals in de volksmond de schepen van ijzeren Johannes en houten Johannes genoemd werden.

Het bijzondere aan de Spes Secunda zijn de ronde dekken, mooi geveegd achterschip en sterk gezeegde lijn. De ‘ronde’ bouw was aanzienlijk duurder dan de gangbare bouw van ‘rechte’ schepen. Het schip heeft jaren gevaren met zand en grind vanuit de Limburgse Maas naar o.a. Rotterdam, Delft, Alphen a/d Rijn, Zoeterwoude, Oegstgeest en Leiden.
In de begin jaren heeft het schip met hulp-zeil-tuig gevaren vanwege de hoge brandstofprijzen en de niet altijd betrouwbare ‘Oost-Europese’ GMA motor. Vanwege deze moeilijke jaren voor de binnenvaartschippers en de sterke zeeg zijn er vrij snel na de bouw (in 1934) kalfsdekken geplaatst, geklonken bovenop het bestaande gangboord. Daarmee werd het laadvermogen van 160 ton tot 195 ton verhoogd.

In 1954 is het schip geklonken verlengd tot 37,70 M, de den verhoogd, een kookhut geplaatst en is de houten laadmast en -giek vervangen voor staal. Door de verlenging kwam het achterschip hoger in het water te liggen waardoor het schip slechter naar zijn roer luisterde. In 1956 zijn er dubbele roerbladen geplaatst om de vaareigenschappen te verbeteren.
In 1964 is de heer J.C. Pols overleden en is het schip overgenomen door zijn neef en matroos de heer H. Koen. De heer Koen heeft het schip veranderd in een beunschip en heeft er mee gevaren tot 1969. Het schip vanaf toen als beunschip met kraanfunctie gevaren onder de schippers W.P. Blok, A. Nobel, Firma Evegaars, F. Folkers en als baggerschip voor de firma Van der Meulen uit Woudsend.

In sterk verwaarloosde staat is er sinds 2001 door de vorige eigenaar T. Lamsma begonnen met de restauratie van de Spes Secunda. In eerste instantie met het grove staalwerk. Zo werden de spudpalen, kraan (beun) verwijderd en is het schip opnieuw van binnen en van buiten geconserveerd. In 2008 werd de Spes Secunda gekocht door Mevrouw P. Glasbergen als een ‘schip met potentie’ met als doel het schip terug te brengen naar een staat die tijdsbepalend is geweest voor dit type schip. De huidige eigenaar heeft het schip in 2016 verworven en heeft verder werk doen uitvoeren, zodat het thans een historisch vaartuig is met moderne voorzieningen, zoals boegschroef en wat dies meer zij.