XL12 – 1970

XL12 – 1970

Scheepstype: overige (motor)

Bouwwerf: Schottel-Nederland n.v., Warmond

Bouwjaar: 1970

Lengte: 2060 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 490

Diepgang : 150 cm

Kruiphoogte : 350 cm

Officiële thuishaven : nog te kiezen

Motor : MWM (twee stuks)

Vermogen van de motor : 412 PK

Bouwjaar van de motor : 1970

ENI-nummer : toevoegen

De "XL12" is als "Kismet VII" in opdracht van een Duitse particulier uit Keulen gebouwd en voer met personeel, een kapitein en een matroos, die een aparte woonruimte hadden in het vooronder. Later maakte het schip als "RC66" dagtochten vanaf Terschelling.
In 2006 werd het schip gekocht door een jong gezin en omgedoopt tot "PH06". Zij gebruikten het schip als woning en maakten alleen in de zomer vaartochtjes. In 2012 kwam het schip in ons bezit en werd het omgedoopt tot "XL12". Wij gebruiken het schip als permanente woning zonder vaste ligplaats. In de winter verblijven we in Zwartsluis, en de rest van het jaar varen we door Nederland en Europa. De "XL12" heeft een Rijn-certificaat. Dat schept de mogelijkheid tot lange reizen, zoals via Rijn, Main en Donau naar de Zwarte Zee. Met een kruiphoogte van 3,50 m is ook Frankrijk bevaarbaar.
Het casco van de "XL12" is gebouwd van cortenstaal (roest bijna niet). De opbouw is van aluminium. Daardoor relatief gemakkelijk te onderhouden. De voortstuwing bestaat uit twee, niet gekoppelde, aandrijflijnen met Schottels, ook wel roerpropellers genoemd. De besturing geschiedt dus zonder roer, maar d.m.v. de schroef die 360 graden kan draaien, waardoor de manoeuvreer-eigenschappen van het schip uitzonderlijk goed zijn.
De "XL12" is voorzien van zonnepanelen, drinkwater-, vuilwater- en brandstoftanks, waardoor het schip self-supporting is. Het grote achterdek biedt de mogelijkheid om een (kleine) auto mee te nemen. Het schip heeft een ruime keuken, een badkamer en drie hutten. In de winter zorgt de CV voor een behaaglijk verblijf aan boord.