Los Vast 2001

Los Vast 2001

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: Triton, Waalwijk

Bouwjaar: 2001

Lengte: 2100 cm

Diepgang : 110 cm

Breedte : 485

Kruiphoogte : 340 cm

Officiële thuishaven : Rotterdam

Motor : John Deere

Bouwjaar van de motor : 2001

Vermogen van de motor : 130 PK

ENI-nummer : 03150726

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Lost Vast, voorheen 'Neeltje' is een mooie (althans dat vind ik als trotse eigenaar) replica van de luxe motors die oorspronkelijk na de eerste wereldoorlog werden gebouwd. De toevoeging 'luxe' werd met name veroorzaakt omdat de motorschepen toendertijd 'luxer' waren dan de vrachtzeilschepen van voor de eerste wereldoorlog.

Zo hadden luxe motors vaak een roef, een woning die los stond van het laadruim. Los Vast heeft (bijna) alle kenmerken van de luxe motors van weleer, een geveegd achterschip, een mooi zeeg, de karakteristieke steilsteven, enz. Eigenlijk het enige waar je aan kan zien dat het geen historisch schip is, is dat de romp gelast in plaats van geklinknageld is.

Lost Vast is gecertificeerd voor categorie 'C' volgens de Europese Richtlijn nr. 94/25 EG, dwz dat zij ontworpen is voor kustwateren, riviermondingen, meren en rivieren tot 6 Beaufort en een golfhoogte van 2 meter. Vorig jaar, heb ik haar blootgesteld aan windkracht 7 op het IJsselmeer, en zij gedroeg zich voorbeeldig. Alleen met wind en golven dwars op de romp sneuvelden er een paar borden;-)

Net als gemoderniseerde historische schepen, is Los Vast van alle gemakken voorzien, spudpalen, hydraulische kop- en hekschroeven, Kabola verwarming, 8 kWh Kubota/Stamford generator, Victron Quattro, 1000Ah accu's, hydrofoor, elektrische boiler, 6 extra grote zonnepanelen, 4 dieseltanks met totaal 5000 liter, drinkwatertank 2500 liter, vuilwatertank 1750 liter, enz. In dat opzicht heeft de evolutie - net als de ontwikkeling van zeil- naar motorschepen - niet stilgestaan. Waarschijnlijk vinden mensen die in 2030 aan boord van een schip wonen, het maar primitief hoe er nu aan boord van Los Vast wordt geleefd en gewoond, maar deze 68 jaar jonge schipper en bewoner van Los Vast, heeft niets te klagen;-)

Waarom de naam Los Vast? Daar zijn meerdere redenen voor geweest. Ten eerste, het is een schip maar ook een woning. Schepen zijn 'Los', woningen zijn 'vast'. Net als de meeste schepen die niet beroepsmatig varen, ligt Los Vast wat vaker Vast aan de wal dan dat er gevaren wordt (Los), met name in deze dure dieselolie tijden......
Een andere reden dat mijn schip Los Vast genoemd is, heeft te maken met mijn leven: vaak vind ik het prima om 'gesetteld' (Vast) te zijn, soms wil ik juist vrij (Los) zijn.