Sine Cura 1905

Sine Cura 1905

Scheepstype: tjalk

Bouwwerf: Weduwe Boot, Woubrugge

Bouwjaar: 1905

Lengte: 1710 cm

Diepgang : 70 cm

Breedte : 360 cm

Kruiphoogte : 230 cm

Officiële thuishaven : Rotterdam

Motor : Mercedes OM16

Bouwjaar van de motor : 000

Vermogen van de motor : 60 PK

ENI-nummer :

   

De paviljoentjalk Sine Cura is in 1905 gebouwd bij de Weduwe Boot te Woubrugge als Vrouwe Johanna (bouwnummer 160) voor schipper F. Rijfers uit Woerden. De tweede eigenaar was Paul Rijfers, hij hernoemde het schip Vrouwe Geertruida, en de derde eigenaar Jacob Rijfers doopte het Vrouwe Adriana. Elk jaar deed het schip mee aan de bietencampagne. Bij de bouw van het schip is al rekening gehouden met de grootte van de sluis in de Ringvaart tegenover Aalsmeer, om zo de Haarlemmermeerpolder in te kunnen in het najaar. Terug in de Ringvaart gingen de bietenschepen dan in een lange rij achter elkaar liggen. De schepen voeren dan in sleep naar de suikerfabriek in Halfweg en na het lossen op dezelfde manier weer terug naar de sluis. Deze tjalk kon onder alle bruggen door, maar dan moest wel de scharnierende golfbreker op de voorsteven voorover geklapt worden: de 'klapmuts'.
In de andere jaargetijden vervoerde de tjalk andere lading. In de crisistijd ook duinzand, bijvoorbeeld voor de aanleg van het Bospark in Alphen. Hierbij was er geen sleepboot beschikbaar, maar gingen vader en de kinderen in het zeel om te jagen, terwijl moeder stuurde. Het hele gezin leefde achter in het paviljoen. "Als moeder daar stond te koken, kon ze nog precies bij de helmstok," vertelden de zonen Fok en Daan Rijfers twintig jaar geleden aan een Alphense krant. "Ze had een zwaar leven: sturen, koken en kinderen verzorgen." Het gezin leefde op een paar vierkante meter.
Op 31 december 1938 verkocht Jacob Rijfers het schip aan P.J. Geerling, die het een jaar later doorverkocht aan J.H.J. Schenk in Leimuiden. Die maakte er een woonboot van, die eerst in de Drecht bij Bilderdam lag en later in Ter Aar. In 1956 werd het schip verkocht aan de gebroeders A en G van der Laan de Woubrugge. Die bouwden er een nieuwe kajuit op.

In 1984 zagen vader Leo en zoon Rob Lichtenberg het potentieel van de woonark. Zij brachten het terug onder zeil om ermee deel te nemen aan de Strontrace. Het schip kreeg een mast van 17 meter (de originele was circa 9 meter geweest) en 125m2 zeil. Het kreeg toen de naam 'De Onderneming'.

In 1996 zette de volgende eigenaar, scheepstimmerman Arjan Gordijn uit Aalsmeer, er een roefje op. In 1999 kwam het schip in handen van George en Joke Hamers uit Aalsmeer. Zij voegden mooie glas-in-lood elementen toe. In 2020 maakte De Onderneming de oversteek naar Friesland met als nieuwe eigenaar Bennie Postma. Hij zou er ook op gaan wonen.

In maart 2025 is het schip gekocht door Karen Meirik. Zij gaf het de nieuwe naam 'Sine Cura' en bracht haar terug naar Zuid-Holland, waar ze nu de museumhaven van Rotterdam als nieuwe thuishaven heeft. In oktober 2025 zal ze te bezoeken zijn aan de gastensteiger van het museum in het kader van de nieuwe tentoonstelling 'Maritieme Vrouwen', want het schip werd gebouwd bij de Weduwe Boot en ook de verhalen van de binnenvaartvrouwen van vroeger verdienen het om verteld te worden.