Ald Izer 1900

Ald Izer 1900

Scheepstype: klipper

Bouwwerf: Onbekend

Bouwjaar: 1900

Lengte: 2480 cm

Diepgang : 120 cm

Breedte : 515 cm

Kruiphoogte : 340 cm

Officiële thuishaven : Gouda

Motor : DAF

Bouwjaar van de motor : 1964

Vermogen van de motor : 160 PK

ENI-nummer : 02332698

   

De Ald Izer is een zeilklipper van de Roosendaalse maat, gebouwd rond 1900 als vrachtschip. Het 25 meter lange schip draagt een bijzondere naam – Ald Izer (oud ijzer) – die verwijst naar zijn unieke geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog werd het schip, zoals ook met sommige andere vrachtschepen, door zijn schipper in Wilnis tot zinken gebracht. De reden: voorkomen dat het in handen zou vallen van de Duitse bezetter.

Waar de meeste schepen na de oorlog weer snel gelicht, gerepareerd en vaak meteen gemotoriseerd werden om een rol te spelen in de wederopbouw van Nederland, bleef de Ald Izer tot 2009 op de bodem liggen. Toen het schip na bijna zeventig jaar werd geborgen, bleek dat – ondanks de lange tijd onder water – de mooie lijnen van de oude zeilklipper bewaard waren gebleven.

Het was in die tijd niet ongebruikelijk dat schepen door hun eigen schipper lek gestoken en/of verstopt werden om uit handen van de bezetter te blijven. De meeste schepen werden na de oorlog weer opgeknapt en vaak direct voorzien van een motor. De ontwikkeling van motorschepen was namelijk al vóór de oorlog in gang gezet, en het lag voor de hand om bestaande zeilschepen – vaak grotendeels ontmanteld – niet opnieuw van tuigage te voorzien, maar te motoriseren.

Van al deze ontwikkelingen maakte de Ald Izer niets mee. Zij bleef tot 2009 op de bodem liggen, precies zoals ze daar tijdens de oorlog was achtergelaten. De exacte staat waarin het schip daar lag is niet bekend, maar waarschijnlijk was het schip volledig ontmanteld. Grondstoffen waren schaars, en wat eenvoudig te demonteren was, zal vermoedelijk zijn hergebruikt – al dan niet om een kachel mee te stoken.

Na een intensieve restauratie, waarbij onder andere het vlak (de onderkant van het schip) en andere onderdelen van het schip vervangen werden, is de klipper na alle jaren stil liggen in de modder eindelijk weer aan het varen. In januari 2025 hebben wij, Jan-Willem en Maud, de Ald Izer gekocht. Uit liefde voor de binnenvaartgeschiedenis willen wij het schip een historisch kloppend beeld geven. We hebben daarbij niet de ambitie om de klipper terug zeilend te maken, maar we willen het schip een uiterlijk geven van een klipper die na de oorlog gelicht en gerepareerd is voor de inzet bij de wederopbouw van Nederland. Enkele veranderingen die hierbij van toepassing zijn: een stuurhut op het achterdek en een laadmast met giek dat gediend zou hebben voor het laden- en lossen van vracht.