Bordermaid 1959

Bordermaid 1959

Scheepstype: kotter

Bouwwerf: Gerards, Arbroath (Schotland)

Bouwjaar: 1959

Lengte: 1700 cm

   

Breedte : 560

Diepgang : 230 cm

Kruiphoogte : 350 cm

Officiële thuishaven :

Motor : Cummins NT-855M

Vermogen van de motor : 300 PK

Bouwjaar van de motor : 1991

ENI-nummer : 03800739

Rondom de zomer van 2021 hebben mijn ex-man Patrick en ik de Bordermaid mogen overnemen van Menno en Anneke. Zij hebben in 2006 de Bordermaid voor de sloopprijs gekocht in Cardigan, Wales, waar het al vijf jaren op de oever van een getijdenrivier lag en alleen bij springvloed water op de kiel had. Zij hebben het naar Haarlem gehaald en omgebouwd voor particulier gebruik. De doorgerotte stuurhut hebben ze vervangen voor een model dat bekend is van de schepen aan de Engelse oostkust. Door de lage kruiphoogte en het gebogen dak kunnen de kustschepen vanaf zee onder de oude stenen boogbruggen door de riviertjes opvaren.
De Bordermaid is een Stòr zeeschip. Stòr is de oude Schots-Gaelisch uitdrukking waar ons Nederlandse woord stoer vandaan komt. Het schip is in 1959 gebouwd in Schotland, is een houten Noordzee kotter en heeft in de visserijdagen als vaargebied de Noordzee gehad tussen Schotland en Engeland en later in de Atlantische driehoek van Land’s End, Fastnet en Milford Haven. Dat is een ruig zeegebied!
De Bordermaid symboliseert mijn veranderende koersbestemming. Het vertegenwoordigt mijn innerlijke vrijheid om overal naar toe te kunnen varen. Ik heb mijn vertrouwde omgeving en mijn vastigheden achter me gelaten om mijn levensweg te (her)ontdekken op de Bordermaid. Het ankeren en nieuwe havens aandoen. Waar ze mij gaat brengen, of dit nu de wereldzeeën zijn of in ons mooie Nederland is, gaat zich vanzelf ontvouwen.