Jokor 1930
Scheepstype: sleper
Bouwwerf: werf: Akerboom, Oegstgeest
Bouwjaar: 1930
Lengte: 1495 cm
Diepgang : 150 cm
Breedte : 360 cm
Kruiphoogte : 350 cm
Officiële thuishaven : –
Motor : General Motors
Bouwjaar van de motor : 1965
Vermogen van de motor : 165 PK
ENI-nummer : 03320129
Het verhaal van de sleepboot 'Jokor'
De 'Jokor' is een bijzondere sleepboot met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1930. Gebouwd bij de gerespecteerde scheepswerf Akerboom in Oegstgeest, vertegenwoordigt deze boot een typisch voorbeeld van het Nederlandse scheepstype dat al decennia lang dienst doet op de binnenwateren. Met een afmeting van 15 meter lang, 3,6 meter breed en een diepgang van 2,2 meter, was de 'Jokor' compact maar krachtig. De motor, een 165 pk GM, gaf haar de kracht om diverse taken uit te voeren.
Vorige eigenaren met de toenmalige scheepsnaam:
23-05-1930 Norway/ 's-Gravenhage
3-10-1945 Norway/F.Ch.Spruit, Hingene, België
19-12-1956 Jean Pierre/P.H.Vranken, Elsloo
28-03-1975 Jokor/J. Ritskes, Lemmer
00-00-2010 Jokor/H. Bosma, Hempens
00-06-2021 Jokor/H. Kramer, Wartena
17-10-2022 Jokor/ H. L. De Jong
Technisch gezien was de 'Jokor' een zogenoemde "Amsterdammer" – een type sleepboot dat bekend staat om zijn laag gestrekte model en kleine afmetingen. Deze schepen hadden vaak een scherp voorschip met een verticale steven en een rond, sterk geveegd achterschip. De afbreekbare stuurhut en de geringe kruiphoogte van ongeveer 1,8 meter maakten haar zeer wendbaar in de nauwe wateren van steden als Amsterdam en omgeving. De compacte bouw en het lage profiel maakten haar ideaal voor het navigeren door krappe vaargeulen en het aanleggen bij kleine kades.
De 'Jokor' was vooral multifunctioneel. Ze werd ingezet voor het verslepen van dekschuiten en kleinere schepen, essentieel voor stadswerk en het vervoer van goederen. Ook fungeerde ze als directieboot en ijsbreker, vooral in wintermaanden wanneer het ijs de waterwegen kon blokkeren. Daarnaast was de 'Jokor' actief in het slepen van vuilnisschuiten en kleinere vaartuigen, wat haar een belangrijke rol gaf in het onderhoud en de veiligheid van de binnenwateren.
De bemanning bestond meestal uit één of twee man, afhankelijk van de werkzaamheden en de periode. Zij stonden paraat om schepen te slepen, goederen te verplaatsen of als hulp bij calamiteiten.
Door de jaren heen heeft de 'Jokor' diverse ontwikkelingen doorgemaakt. In de beroepsvaart werden veel van deze schepen gemoderniseerd met zwaardere motoren, uitschuifbare stuurhutten en aanpassingen voor duwwerk, waarmee ze nog jarenlang dienst konden blijven doen in de transportsector, zelfs tot in Noord-Frankrijk en de natte aannemerij. Tegelijkertijd groeide de populariteit van de 'Amsterdammer' als pleziervaartuig. Veel originele schepen werden omgebouwd voor recreatief gebruik. Vandaag de dag wordt de 'Jokor' nog steeds gewaardeerd als een waardevol stuk erfgoed.