Liberty 1953

Liberty 1953

Scheepstype: dienstvaartuig

Bouwwerf: Hitzler Werft in Lauenburg (D)

Bouwjaar: 1953

Lengte: 2490 cm

Diepgang : 120 cm

Breedte : 420 cm

Kruiphoogte : 400 cm

Officiële thuishaven : Maassluis

Motor : 2 x Cummins

Bouwjaar van de motor : 2001

Vermogen van de motor : 400 PK

ENI-nummer :

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Enkele jaren na afloop van WO II werden rivierpatrouilleschepen in gebruik genomen voor het bewaken van de Rijn. Vanaf 1952 werden hiervoor speciaal snelle, ranke schepen gebouwd. De schepen waren vanwege hun geringe diepgang enkel geschikt om ingezet te worden op rivieren en binnenwateren. Ze werden dan ook Patrol Boat River of PBR’s genoemd. Ze waren uitgerust met een dubbelloops machinegeweer 12.7-mm MG Browning (M.50) en een 20mm kanon. De oorspronkelijke motoren waren MWM’s van elk 220pk. De topsnelheid bedroeg 27 knopen.
Zowel de Belgen als de Amerikanen hadden een flink aantal van deze snelle schepen. De Liberty behoorde tot de Amerikaanse vloot. Tijdens de watersnoodramp in Zeeland in 1953 heeft een aantal Amerikaanse schepen hulp geboden bij het redden van mensen en dieren. Vanaf 1958 zijn de rivierpatrouilleschepen overgedragen aan de Duitsland en hield de speciale taak van de Belgen en Amerikanen op.
Zo’n 30 jaar geleden is het schip opgekocht en in gebruik genomen als pleziervaartuig. Ze kreeg de naam “Avanti”. In de loop van de tijd is het schip meermalen verbouwd. Ze is verlengd geweest, maar ook weer ingekort. Met de vorige eigenaar is ze naast vele reizen in Nederland veelvuldig op de Europese wateren te vinden geweest: België, Zuid Frankrijk, Duitsland, de Donau.
Sinds 2019 zijn wij eigenaar van het schip en hebben we haar in gebruik als woonschip en als riviercharter. Het commandoschip vanuit de Belgische vloot heette destijds de “Libération”. Met de naam Liberty verwijzen wij naar dat schip en de hier beschreven historie.
Bron: A. Verhulst & M. Van Dijck (Oktober 2012) Onroerend Erfgoed, Vlaamse overheid