Lona 1903

Lona 1903

Scheepstype: klipper

Bouwwerf: Scheepswerf D.P. van Suijlekom & Zn in Raamsdonkveer

Bouwjaar: 1903

Lengte: 2100 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 500

Diepgang : 130 cm

Kruiphoogte : 350 cm

Officiële thuishaven : Den Haag

Motor : Volvo Penta

Vermogen van de motor : 120 PK

Bouwjaar van de motor : 1962

ENI-nummer : 03170313

Geschiedenis:
Lona is een Klipperaak gebouwd in 1903 in Raamsdonksveer bij de Scheepswerf Fa. D.P van Suijlekom destijds gedoopt als de "Dankbaarheid". :En heeft daarna nog vele namen gehad w.o.: Anna en Cornelia, waarschijnlijk de namen van de schippersvrouwen. Daarna zijn vier broers erop gaan varen en heette ze: de vier gebroeders.
Het schip heeft als zeilend vrachtschip gevaren tussen Zeeland en Brabant met vooral aardappelen en suikerbieten. In de meetbrief van 1942 stond voor het eerst vermeld dat het aakschip een zijschroefinstallatie heeft, waarvan de bevestiging in het rechtergangboord nog zichtbaar is.
Vanaf 1955 staat vermeld dat het een motorschip is. Het is ons niet bekend of zij toen ook nog zeilend was, maar vermoedelijk niet.

Recente ontwikkelingen:
De Lona is in de 70-iger jaren verbouwd tot een weer zeilend woonschip. Toen zijn er wel wat oorspronkelijke kenmerken verloren gegaan. De den is verhoogd en er is een grotere stuurhut op gekomen. En erachter een comfortabele zitkuip. De Brabantse klipperaak is nu voor ons een fijn zeilend woonschip. Met zonnepanelen, CV en een houtkachel hebben we ook zonder de wal verwarming en electra. Na een aantal verbeteringen in de zeilkwaliteit konden we de grote wateren weer op. De wadden is een terugkerende bestemming. En droogvallen en mosselen eten op het wad is favoriet. In 2021 heeft zij een reis naar de Oostzee gemaakt en daar in de Deense wateren gezworven. 
De Lona heeft geen vaste ligplaats, we liggen regelmatig in plaatsen langs de staande mastroute zoals Dordrecht, Leiden, Haarlem en Hoorn.