MarYE 1912

MarYE 1912

Scheepstype: beurtvaarder, steilsteven

Bouwwerf: Oegstgeest

Bouwjaar: 1912

Lengte: 2404 cm

Diepgang : 135 cm

Breedte : 475 cm

Kruiphoogte : 370 cm

Officiële thuishaven : Joure

Motor : DAF 615

Bouwjaar van de motor : 1960

Vermogen van de motor : 120 PK

ENI-nummer : 03030930

   

Het schip dat nu bekend staat als de MarYE heeft een rijke en veelzijdige geschiedenis.
Het schip is in 1912 gebouwd in Oegstgeest op de werf "Phoenix" (later Akerboom). Het schip had een 24 pk motor en het heette "Willem Adriaan". Het was een beurtvaart scheepje met een roef en een open stuurstand. Beurtvaartschepen waren in die tijd essentieel voor het vervoer van goederen en passagiers tussen steden en dorpen in Nederland. De schepen speelden een cruciale rol in de binnenlandse handel. Er is weinig bekend over de vracht die de Willem Adriaan vervoerde. Het schip heeft meerdere eigenaren en meerdere namen gehad.
In 1968 werd het schip omgebouwd tot mosselaar; de Yerseke 49.
Er werd een stuurhut op gezet en een beun ingelast met 5 grote spoelluiken in de boorden. Ze vervoerde mosselzaad en deed dienst als afvalschip.
Daarna werd het gebruikt als sportvissersscheepje.
In 2002 onderging het schip een ingrijpende transformatie tot luxe motor. Tijdens deze verbouwing werden de oorspronkelijke lijnen van de romp behouden terwijl het interieur werd aangepast aan comfortabel wonen aan boord. De naam "Hedi" werd veranderd in "Soulmate" en het schip werd gebruikt als varend woonschip. Er werden zonnepanelen en windmolentjes aangebracht zodat het schip zelfvoorzienend is. Er werd een spudpaal en een boegschroef aangebracht en er is een volledig gereviseerde DAF 615 motor in geplaatst.
De roef werd vergroot en naar voren verplaatst waardoor er ruimte kwam voor een flink zonneterras.
Eind 2017 hebben wij, Louis en Sandra Huisman, het schip gekocht. We hebben haar van binnen opnieuw verbouwd en van buiten een andere kleur gegeven. Ze heet nu MarYe, zodat de oorspronkelijke YE , van YE49, in de naam terugkomt. Het "Mar" ervoor, is de Friese benaming voor "meer". We varen vooral op de Friese meren en vinden het fijn om met de MarYe droog te vallen voor de Waddeneilanden . Op de MarYe hebben wij de rollen omgedraaid en staat Sandra aan het roer en doet Louis alle activiteiten aan dek.