Mathilde 1923

Mathilde 1923

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: Dageraad te Woubrugge

Bouwjaar: 1923

Lengte: 2230 cm

   

Breedte : 413

Diepgang : 110 cm

Kruiphoogte : 310 cm

Officiële thuishaven : Maasbracht

Motor : Gardner

Vermogen van de motor : 150 PK

Bouwjaar van de motor : 2007

ENI-nummer : 02334214

Geschiedenis
In Mei 1923 is de te waterlating. Het schip werd voorzien van een 40 Pk Kromhout dieselmotor. Ze werd gedoopt als “Roelofarendsveen”. Zo is ze 40 jaar in bezit gebleven van de familie Ruiten tot ze in 1963 verkocht werd aan de familie Neyman. Ze werd hoofdzakelijk gebruikt voor het vervoer van graan en stukgoed tussen Amsterdam en Rotterdam. Enkele jaren na de tewaterlating is er een 2de gebouwd en werd ze omgedoopt tot "Roelofarendsveen 1" en de nieuw kreeg nummer 2.
In 1971 werd het schip overgenomen door G.L.C.A. Hermans, employé te Leidschendam en is ze omgedoopt tot de “Vaya Condios”. Hermans gebruikte het schip recreatief. Er werd gestart met de verbouwing tot woonschip, waarbij het ruim in 2 gedeeld werd. Het achterste deel van het ruim werd verhoogd en ingericht als slaapruimte. Het voorste deel bleef ongewijzigd en werd gebruikt als werkplaats / opslagruimte. De mast met giek bleven ook in takt om zaken uit het ruim te kunnen takelen.

De achterkajuit werd ingericht als eet/leef keuken. De hele aandrijflijn inclusief het stuurwiel en motorbediening bleven ongewijzigd.

In 2006 is ze verkocht aan de Engelse familie Jones. Deze hebben de totale verbouwing uitgevoerd zoals ze er nu bij ligt en omgebouwd tot een volwaardig woonschip. Het schip werd toen voorzien van een complete nieuwe aandrijflijn met een 150 Pk gereviseerde Engelse Gardnermotor ( Veel gebruikt in de Engelse dubbeldekker bussen). Ook de stuurhut is vernieuwd, en het ruim zo verbouwd zoals het er nu uitziet; nieuwe tanks, nieuwe cv installatie ; nieuwe generator met accu sets en boegschroef. Ook heeft ze toen de huidige naam “Mathilde” gekregen. Dhr. Jones is, net toen het schip nagenoeg gereed was, plotseling overleden. In 2011 hebben 2 Nederlandse dames het schip overgenomen en verder laten afbouwen. In 2015 is ze weer doorverkocht aan een Belgisch stel en in 2022 zijn wij de trotse eigenaren van “Mathilde” en bouwen ze weer verder uit met luxe zoals: parketvoer, rvs reling, zonnepanelen om er langere reizen mee te kunnen maken.