Recht Door Zee 1909

Recht Door Zee 1909

Scheepstype: overige (motor)

Bouwwerf: Pannevis, Alphen a/d Rijn

Bouwjaar: 1909

Lengte: 2505 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 413

Diepgang : 150 cm

Kruiphoogte : cm

Officiële thuishaven : NA

Motor : DAF 1160

Vermogen van de motor : 165 PK

Bouwjaar van de motor : 1978

ENI-nummer : 02311955

Jonkheer
De Recht door Zee is in 1909 in opdracht van Jonkheer J.A. Boreel de Mauregnault als motorjacht met zeilvermogen gebouwd op werf Pannevis te Alphen a/d Rijn. De Jonkheer gebruikte het schip vooral als plezierjacht, maar ook ter inspectie van zijn viswateren. In 1914 is het motorjacht, nadat de Jhr. is vertrokken naar het buitenland, tijdelijk verhuurd aan de toenmalige dienst Visscherij Inspectie. Het, voor die tijd, zeer luxe jacht werd ingezet bij de inspectie ter naleving van de in 1908 ingevoerde visserijwet. Zij werd hiermee het eerste visserij-inspectievaartuig voor de binnenwateren.

WOII
Rond 1918 is het eigendom overgegaan naar de overheid, die rond 1920 het schip grondig heeft verbouwd. Tijdens WOII is het schip door de Duitse bezetters geconfisqueerd. Tijdens deze periode voer zij krijgsgevangenen in de regio Hamburg.

Visscherij
Na de bevrijding is zij als wrak teruggekomen, echter door de dienst Visscherij Inspectie terug in ere hersteld, en weer in de vaart gekomen als VI4 (Visscherij Inspectie 4) Dagelijks voer zij over de Zeeuwse Wateren ter inspectie van de aldaar aanwezige viswateren. Haar thuishaven was de Nieuwe haven in Dordrecht.
Na 1964 is het schip in particuliere handen gekomen. Rond 1990 is zij in haar huidige staat gebracht. Jarenlang speurwerk heeft ons verschillende documenten opgeleverd, waaronder een blauwdruk van de bouwtekening incl. steunzeilen. Ook is er een foto aanwezig van de tewaterlating in 1909. In verschillende uitgaven van het dagblad Rijnbode, uit de regio Alphen a/d Rijn, komt het schip ter sprake.

Voor meer informatie: https://myalbum.com/album/N153JVZBqrcS