Serendiep 1959

Serendiep 1959

Scheepstype: overige (motor)

Bouwwerf: De Jong & Smit, IJsselmonde

Bouwjaar: 1959

Lengte: 4238 cm

Diepgang : 120 cm

Breedte : 663 cm

Kruiphoogte : 400 cm

Officiële thuishaven : Ridderkerk

Motor : Detroit R 215

Bouwjaar van de motor : 1995

Vermogen van de motor : 369 PK

ENI-nummer : 02310271

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

LET OP: er moeten foto's komen waar geen auteursrecht op rust.

Het schip werd in 1959 gebouwd bij scheepswerf De Jong en Smit te IJsselmonde, als één van de laatste geklonken schepen. Onder de namen 'Fe', en vanaf 1971 'Anje' doet het dienst als vrachtschip op de binnenwateren van voornamelijk Nederland, België en Duitsland.

Van vracht
De originele motor van Stork wordt na een gebroken krukas in 1995 vervangen door een nieuwe motor van Detroit. In deze tijd worden ook de schipperswoning en de luikenkap vernieuwd. In 2018 komt een eind aan de actieve vrachtvaart wanneer het schipperspaar Sijbrands-Kruidhof, dat het schip ruim 45 jaar onder zijn hoede had, met pensioen gaat.

Naar museum
Het schip komt in handen van kunstenaarscollectief De Spullenmannen dat er een onderkomen in ziet voor het Knopjesmuseum, een kruising tussen een escaperoom en een wetenschapsmuseum. In deze tentoonstelling leggen bezoekers zowel fysiek als mentaal een ontdekkingsreis af door een labyrint vol interactieve installaties die kunst en wetenschap combineren. Het ruim van het schip voegt een extra beleving toe aan deze ontdekkingsreis.

Kennis en nieuwsgierigheid
Maar tentoonstelling en schip zijn ook op een andere manier met elkaar verbonden. De waterwegen van Europa hebben onze cultuur vormgegeven en waren altijd al routes waarlangs nieuwe kennis en inzichten zich verspreidden. Het schip voegt zo een extra dimensie toe aan het museum als verspreidingsplek van kennis en nieuwsgierigheid.

De Spullenmannen
De Serendiep is een varend onderkomen voor het Knopjesmuseum van kunstenaarscollectief De Spullenmannen. Actuele aanmeerplaatsen en bezoekersinformatie zijn te vinden op www.knopjesmuseum.nl