Triton 1896

Triton 1896

Scheepstype: tjalk

Bouwwerf: De Goede, Zwartsluis

Bouwjaar: 1896

Lengte: 1998 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 460

Diepgang : 70 cm

Kruiphoogte : 320 cm

Officiële thuishaven : NA

Motor : DAF 575

Vermogen van de motor : 105 PK

Bouwjaar van de motor : 1963

ENI-nummer : NA

Eind 19e eeuw als dektjalk gebouwd voor de eigenaar om een kermisattractie in Noord-Holland te vervoeren. In de rustige periode werd er bulk mee vervoerd. In de oorlog werd het schip tot zinken gebracht op het Alkmaarder Meer om te voorkomen dat het schip verwerkt zou worden tot kogels voor de bezetter. Na de oorlog werd het schip weer gelicht en werd het ingericht voor bewoning. De eigenaar bleef tot zijn overlijden aan boord.

Na een periode van diverse eigenaren, onder andere een werfbaas die de roef erop plaatste en een student die het schip verwaarloosde, werd het schip in 2008 door de vorige eigenaars gekocht. Ze stripten het schip volledig en hebben het in een aantal jaar tijd in de huidige staat gebracht. Ze zijn met het schip regelmatig tot ver in de Oostzee geweest. Van buiten is het schip zo origineel mogelijk hersteld. Hierbij is veel aandacht besteed aan de tuigage en uitrusting om met twee man comfortabel te kunnen zeilen. Van binnen is het casco helemaal geconserveerd voordat het geïsoleerd werd en ingetimmerd voor bewoning. In het achterschip is de originele kast nog steeds onderdeel van de slaapkamer. Een badkamer en keuken zorgen voor de alledaagse voorzieningen en de woonkamer en andere slaapgelegenheid zorgen ervoor dat vier mensen aan boord kunnen wonen. Naast de cv is er een houtkachel aan boord die voor het nodige comfort en gezelligheid zorgt.

Recent is het schip door de huidige eigenaar gekocht voor permanente bewoning waarbij de zeilende kwaliteiten regelmatig getest worden.