Tummler 1922

Tummler 1922

Scheepstype: kotter

Bouwwerf: Maas en Zn, Leiden

Bouwjaar: 1922

Lengte: 2500 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 460

Diepgang : 140 cm

Kruiphoogte : 500 cm

Officiële thuishaven :

Motor : Caterpillar

Vermogen van de motor : 200 PK

Bouwjaar van de motor : 1980

ENI-nummer :

De Tummler is in 1922 gebouwd bij Maas enZonen in Leiden.
Het schip is later opgeboeid en als coaster ingezet,
gevaren voor de mosselvangst (mosselhengst).

Haar eigenaren tussen 1922 en 1980 zijn lastig terug te vinden, nog steeds in onderzoek.

In begin jaren 80 is zij gevonden door een familie uit Leer, zij hebben het schip volledig verbouwd, grotere stuurhut, andere motor en eenindrukwekkende elektrische installatie. De zoon was electro-technisch ingenieur en dat vind menterug in de aanpak, inclusief volledige beschrijvingen.

Omdat de eigenaar overleed werd rond 2015 hetschip te koop aangeboden in Leer, sindsdien is zij weer terug in Nederland.

Gelukkig hebben de Duitse eigenaren het schip goed onderhouden. Omdat het langer had stil gelegen was de generatorset toe aan een grote revisie. Verder is de indeling binnen aangepast aan de eisen van deze tijd, minder hokjes en meer open ruimtes. Het schip is goed geïsoleerd en voorzien van een grote CV-installatie.

Het schip aan de buitenzijde is nauwelijks aangepast. Wel is er in twee jaar een nieuw verfsysteem opgezet. Het schip had bij aankoop nog een Duitse keur voor de kustwateren, deze verloopt in 2024. Momenteel heeft het schip een gedeelde functie, zowel wonen als eendaagse dagtochten over het Reitdiep in Groningen.

In de winter ligt het schip altijd te gast in de Oosterhaven in Groningen, een prachtige plek in de binnenstad. In de zomer vaart het schip meer en worden onderweg ligplaatsen aangedaan.