Twee Gezusters 1925

Twee Gezusters 1925

Scheepstype: tjalk

Bouwwerf: Veendam

Bouwjaar: 1925

Lengte: 1923 cm

   

Breedte : 386

Diepgang : 75 cm

Kruiphoogte : 250 cm

Officiële thuishaven : Arnhem

Motor : Fordson Major Diesel

Vermogen van de motor : 45 PK

Bouwjaar van de motor : 1952

ENI-nummer : 0

De Groninger boltjalk Twee Gezusters kwam in 1925 als zeilschip van de werf in Veendam en werd gebruikt voor vervoer van turf, stro, mest en aardappelen op de ondiepe kanalen van de Groninger Veenkolonien.

Omstreeks 1965 werd op de den van het laadruim een zadeldakroef geplaatst voor bewoning met stahoogte en kreeg de tjalk de huidige Fordson motor. In de jaren 80/90 heb ik deze roef ingekort en voorzien van nieuwe ramen, patrijspoorten, lichtkoepel en deurtjes met een schuifluik. Voor de roef werd een nieuw mastdek met mastkoker en een kleine voorroef gebouwd. Het geheel kreeg een nieuwe betimmering met daarachter een goede isolatie.

In de grote roef bevindt zich de leefruimte met open keuken en in de kleine voorroef zijn de slaapkooien en de toilet/douche ruimte; al met al is het fijn vertoeven in deze tiny bootwoning van 35 vierkante meter.

Na de realisatie van onderstaande items zijn we aardig selfsupporting kwa voorzieningen.
- Scheepsmotor: gereviseerde Fordson dieselmotor 45 pk met interkoeling middels 2 dubbelwandige RVS buizen geplaatst aan beide zijden van de roerhak, met droge uitlaat en vet gesmeerde schroefas. Max. snelheid 13 km en een kruissnelheid van 10 km/ uur
- 24Vdc systeem: AGM accu’s 275Ah voor starten scheepsmotor en voeding omvormer 24-230/3000kVA.
Laden accu’s met dynamo scheepsmotor, zonnepanelen 24V-800W of met 2,2kVA Honda aggregaat op propaangas met een acculader 24V -50A.
- Dieselolie voor scheepsmotor: zitbanken in de kuip zijn 2 gekoppelde olietanks van elk 350 liter.
- Propaan gasflessen voor koken, geiser, gaskachel en Honda aggregaat: 2 stuks in mastdek gasbun en onder voorluik een voorraad gasbun voor 6 gasflessen.
- Drinkwater: 2 gekoppelde geisoleerde stalen watertanks van elk 450 liter onder de kuip zijnaangesloten op een drinkwaterpomp. Warmwater middels een propaan geiser met elektrische ontsteking.
- Verwarming: in leefruimte een propaan gaskachel en een houtkachel.
- Toilet: standpijp type met drinkwater spoeling.