Actief 1931

Actief 1931

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: Coops Hoogezand

Bouwjaar: 1931

Lengte: 3150 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 550

Diepgang : 130 cm

Kruiphoogte : 430 cm

Officiële thuishaven : Leeuwarden

Motor : Volvo penta MD100B

Vermogen van de motor : 150 PK

Bouwjaar van de motor : 1968

ENI-nummer : 02201517

Actief 1931

In 1931 is dit schip gebouwd op de werf van Gebr. Coops in Hoogezand als luxe motor. Het kreeg de naam Roelfina, naar de vrouw van de eerste schipper Johannes Belstra. In 1954 overleed Roelfina slechts 50 jaar oud. Johannes heeft nog vier jaar gevaren met hun schip en het daarna verkocht. Hij ging zelf weer aan het werk als machinist op andere schepen en is treurig aan zijn einde gekomen toen hij van de Marian overboord gevallen is en later in de Nieuwe Maas werd gevonden.

In 1958 namen de gebroeders De Jong uit Bolnes het schip over en gaven het de naam Spes Vera. Zij vergrootten de laadruimte met Kalffdekken, die er nu nog in zitten.
In 1963 werd het schip door de familie De Jong uit Ouderkerk a/d IJssel Actief genoemd. De familie de Jong had al snel een strop omdat de motor stuk ging, Met financiële steun van de familie is toen de huidige Volvo Penta motor in het schip geplaatst.

In 1969 is de Actief in handen gekomen van de familie van Ommen. Het schip
werd verlengd naar 39,5 meter.
De schipper Klaas voer met vrouw en dochter veelal op de Maas en Waal met zand en grind.
Tot aan het overlijden van dhr. van Ommen in 2015, hij was toen 80 jaar, heeft de familie gevaren met het schip. Dhr. van Ommen is in IJzendoorn begraven. Zijn vrouw en dochter bleven op het schip wonen.
Daarna heeft het schip een paar jaar werkloos in IJzendoorn gelegen totdat moeder en dochter aan de wal zijn gaan wonen. En na het overlijden van moeder heeft de dochter het schip verkocht. Het stuurwiel heeft ze gehouden en hangt in haar huis.

In 2019 hebben wij, Michel en Toziena van der Tuuk, in goede samenwerking met SRF in Harlingen het schip omgebouwd tot een varend woonschip met als vaste ligplaats Leeuwarden. Het schip is ingekort naar haar originele lengte van 31,5 meter, de zogenoemde Friese maat. We hebben de naam Actief aangehouden.