Avontuur 1913

Avontuur 1913

Scheepstype: klipper

Bouwwerf: HP van de Werf, Drachten

Bouwjaar: 1913

Lengte: 2150 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 470

Diepgang : 100 cm

Kruiphoogte : 270 cm

Officiële thuishaven : Houten

Motor : Daf

Vermogen van de motor : 120 PK

Bouwjaar van de motor : 1970

ENI-nummer : 02200497

De Avontuur is in 1913 gebouwd bij Haike Pieters van der Werff aan de Langewijk te Drachten. Haike Pieters van der Werff kwam uit een familie van scheepsbouwers rondom Drachten. Zijn werf begon rond 1892 als een van de eerste in Friesland met het bouwen van ijzeren (in plaats van houten) schepen, enorm modern voor die tijd. Bij de tewaterlating kwamen in het begin belangstellenden kijken of de nieuw gebouwde ijzeren schepen niet zouden zinken.
Het werfboek vermeldt in 1913 een scherp aakje voor de heer Zwart uit het Groningse Marum; dit is de klipperaak Avontuur. De werf bouwde in die tijd vooral kleinere schepen zoals pramen, melkschuiten en skûtsjes maar soms ook de wat grotere tjalken en klippers tot max 25,5 m. Na de tweede wereldoorlog verloor de kleine scheepvaart in dat gedeelte van Friesland zijn belang en ging de werf verloren.
De Avontuur heeft van 1913 tot aan de tweede wereldoorlog vooral turf en terpaarde maar soms ook landbouwproducten zoals aardappels onder zeil vervoerd rondom Friesland, Overijssel en Drenthe. Vanaf 1937 kwam het schip in eigendom van schipper Bos uit Amsterdam.
Rond 1990 werd de Avontuur door een timmerman uit Hellevoetsluis gekocht. Hij heeft het schip ongeveer 10 jaar gebruikt als opslag en werkplaats. Het schip was in die tijd nog helemaal in originele staat en er was zelf nog geen motor ingebouwd.
In 1999 werd het schip verkocht aan de heer Mellema uit Aalsmeer . Hij heeft het schip naar scheepswerf S.R.F. in Harlingen gebracht en daar een motor laten inbouwen en het schip om laten bouwen tot zeilend woonschip.