Catharina 1897

Catharina 1897

Scheepstype: klipper

Bouwwerf: onbekend, Groningen

Bouwjaar: 1897

Lengte: 2460 cm

Diepgang : 100 cm

Breedte : 460

Kruiphoogte : 360 cm

Officiële thuishaven : NA

Motor : DAF 1160

Bouwjaar van de motor :

Vermogen van de motor : 168 PK

ENI-nummer : 02012049

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Toen deze zand-zeilklipper gebouwd is in 1897 was het nog niet mogelijk om de ovens waar het erts uit werd gewonnen zo warm te stoken dat er alleen ijzer overbleef. Het resultaat was een ijzer soort waar veel koolstof in zat, soms hele slakken. Het vereist dan ook veel kennis hoe men hiermee om moet gaan tijdens bijvoorbeeld het lassen. Tijdens het onlangs noodzakelijke dubbelen van de kim heeft men dan tijdens laswerkzaamheden ook daar wel degelijk rekening mee moeten houden.
Catharina is in 1995 in Brabant omgebouwd tot woonschip. De opbouw is opgelast op het casco. Ze is geheel ingetimmerd met teakhout en is toen tijdelijk omgedoopt tot “ons maatje”. De toenmalige eigenaar gaf aan dat hij als hij ermee onderweg was veel bekijks en ook veel positieve reacties heeft gekregen.
In 2016/2017 heeft de eigenaar Catharina geruild tegen een flink jacht en is de familie Van Dijk eigenaar geworden. Zij hebben flink geïnvesteerd om het schip nog beter bewoonbaar en varend te maken; en veilig, wat natuurlijk een vereiste is voor een CVO-keuring. In 2020 besloot de familie dat gezien hun connecties een familielid het veel handiger zou zijn om bij haar in de buurt een woning te kopen. Ook voor het werk van de eigenaar zou dit een stuk makkelijker zijn.
In 2020, aan het begin van de coronapandemie, is de boot toen gekocht door de familie Driesen die op dat moment in het bezit waren van een moderne, op de toekomst voorbereide woning maar toch het avontuur op zochten. Deze huidige eigenaren zijn nog steeds erg blij met hun beslissing en hopen er over een aantal jaar veel mee te gaan varen om Nederland/ Europa verder te ontdekken.