de Morgenster 1901

de Morgenster 1901

Scheepstype: klipper

Bouwwerf: Temse

Bouwjaar: 1901

Lengte: 2425 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 504

Diepgang : 120 cm

Kruiphoogte : 1800 cm

Officiële thuishaven : Goes

Motor : DAF 615 TD

Vermogen van de motor : 120 PK

Bouwjaar van de motor : 1978

ENI-nummer : 02322498

De Morgenster, ooit gebouwd in België op de Boelwerf in Temse, is wellicht het oudste nog varende schip dat ooit op de Boelwerf is gebouwd. De werf is door schrijnwerker Bernard Boel in 1829 opgericht op de linkeroever van de Schelde in Temse en was destijds de grootste werf aan de Schelde. De Boelwerf, ooit begonnen met één houten Tjalk per jaar, bouwde in de jaren 60 de toen grootste LNG tanker ter wereld, door oa een crisis en concurrentie ging de werf in 1986 failliet.
De Morgenster, de toen nog ijzeren klipper (destijds aak genoemd) werd in 1901 gebouwd in opdracht van een bierbrouwerij voor het transport van gerst en hoppe op de Schelde. Welke naam het toen had is niet duidelijk. Ooit heeft het als Lucia gevaren, genoemd naar de vrouw van de schipper.
In 1936 kreeg het schip een motor. Pas in 1987 werd het schip omgebouwd tot zeilcharter om met passagiers te varen. Het schip kreeg toen twee stalen masten en gieken met een zeiloppervlakte van 155m2.
Onder de naam Lucia is het schip in 1995 verkocht op een veiling in Goes. Het bijzondere is dat het schip op dat moment een midzwaard kiel had. Ondanks dat de kiel middels katrollen ophaalbaar was heeft de vorige eigenaar na de nodige praktijkervaring en tegenvallende vaar eigenschappen het schip weer origineel gemaakt. Ook lag het gevaar op de loer dat de stalen kiel kromgevaren kon worden met alle gevolgen van dien. Om haar weer origineel te maken zijn er toen weer zijzwaarden en zwaard lieren opgebouwd.
Er konden toen 20 opvarenden overnachten in het ruim. Later is het ruim omgebouwd als een salonruimte om maximaal 35 mensen varend mee te nemen voor dagtochten op de Zeeuwse wateren en andere bestemmingen vanuit Zierikzee. In 2012 heeft de vorige eigenaar de roef omgebouwd tot B&B, eerst zonder het ruim maar de laatste jaren was ook het ruim inbegrepen bij het boeken van de B&B. Sinds 1991 tot juli 2022 was Zierikzee de thuishaven met als t' Luitje tussen de andere platbodems.