De Vrouw Antje 1905

De Vrouw Antje 1905

Scheepstype: aak

Bouwwerf: De Dageraad, Woubrugge

Bouwjaar: 1905

Lengte: 1990 cm

   

Breedte : 383

Diepgang : 80 cm

Kruiphoogte : 235 cm

Officiële thuishaven : Rotterdam

Motor : Daf 475

Vermogen van de motor : 80 PK

Bouwjaar van de motor :

ENI-nummer :

Voor u ligt schip Vrouw Antje, die in 1905 gebouwd is voor schipper Folkert Rijfers. Vroeger werd dit schip bediend met een helmstok en van een stuurhut was geen sprake, in weer en wind stond men dus buiten... Ook was er geen motor aanwezig, er moest altijd gezeild, gejaard of gesleept worden. Het echtpaar kreeg 10 kinderen welke allemaal in de roef in het achterschip woonde en leefde. Al gouw gingen de oudsten voor zichzelf werken. Er werden veel stenen van de kalkzandsteenfrabriek van Hillegom naar Den Haag gevaren door dit schip. Terug voer hij vaak met vuilnis, zand of grind.

In 1946 nam hun zoon Piet samen met zijn vrouw het schip over en bouwde er een motor in, Deutz 14-16 pk. Ook werd er een stuurhut op gebouwd en werden de den en gangboorden verhoogd om meer capaciteit te kunnen vervoeren. In 1952 werd het schip van 19 meter verlengd naar 24 meter en zijn de houten zwaarden vervangen voor stalen zwaarden.

In 1958 heeft de derde zoon Rijfers het schip overgenomen en omgebouwd tot woonschip. Hij woonde onder de houten luikenkap in het ruim. In 1981 tot 1984 is de heer Kreetz nog even eigenaar geweest waarna het schip vervolgens eigenaar werd van Bart Hermelijn. Bart heeft een grote eetkeuken gemaakt en heeft het hele schip geisoleerd. Ook was er een grote badkamer met ligbad en een romantische slaapkamer onder het voordek. Hierna vond Bart het wel eens tijd voor een nieuwe motor en heeft een afgeschreven 6 cilinder DAF motor uit een vrachtwagen gehaald en in dit schip geplaatst met een hydraulische keerkoppeling.

Na bart is het schip terecht gekomen bij de heer Jong en mevrouw Kuipers die het schip van 2019 tot en met 2022 in bezit hebben. Hun hebben het schip in laten korten tot 19.9 meter en is alles van de betimmering en isolatie eruit gehaald.

In 2022 kwamen wij dit schip tegen en waren direct verliefd. Het was slechts een leeg casco met heel veel werk, maar dat konden wij wel aan. Van mei 2022 tot en met juni 2024 zijn wij ieder weekend aan het klussen gegaan. Hebben de houtenluikenkap vervangen voor staal, zijn van 3 hoogtes naar 2 hoogtes gegaan, stuurhut opgeknapt, geïsoleerd, watermaker geïnstalleerd, originele roef betimmering gerestaureerd en teruggeplaatst en modern weer opnieuw ingericht met elektrisch koken. Wij vinden het ontzettend gaaf dat wij als jong stel op dit schip mogen wonen, varen en onderhouden en doen dit dan ook met veel plezier. Mocht je vragen hebben en ons zie je ons lopen, schroom dan niet. Als je het leuk vindt om ons te volgen kan dat op facebook “huisje op het water” of op instagram “huisje_op_het_water”

Met vriendelijke groet,
Martijn en Quincy