Dentyc 1923

Dentyc 1923

Scheepstype: beurtvaarder

Bouwwerf: De Industrie, Alphen aan de Rijn

Bouwjaar: 1923

Lengte: 1800 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 400

Diepgang : 130 cm

Kruiphoogte : 300 cm

Officiële thuishaven :

Motor : Mitsubishi

Vermogen van de motor : 123 PK

Bouwjaar van de motor : 2012

ENI-nummer :

Meetbrieven
Helaas is er niet veel bekend van deze mooie beurtmotor. Gelukkig zijn vaak de meetbrieven nog te achterhalen. Voor het bepalen van het gewicht van de te vervoeren vracht, die bepalend is voor de prijs van het vervoer, gebruikt(e) men de meetbrief. Voor de oude schepen zijn deze terug te vinden in allerlei archieven of blijven bewaard als enig bewijs van bestaan door de opvolgende eigenaren.
De 1e meting dateert van 1923 en vindt plaats in Gouda, waar het schip de naam “Risico” draagt. De eigenaar was H. Bruines uit Aalsmeer. De 2e meting, 1943 te Amsterdam heet het schip Tranport X. Eigenaar was S. van As uit Alphen a/d Rijn. Bij de 3e meting in het jaar 1960 te Rotterdam heet het schip nog Transport X. De tonnenmaat is dan 59 ton en er zit dan een motor in van het merk Deutz.

Oorspronkelijk
Het schip was oorspronkelijk gebouwd met een Industrie ruwoliemotor van 15 pk en gemeten 44 ton. Na de veranderingen, achterhaald via de meetbrieven heeft het schip nog gevaren als “Fix 14” als bevoorradingsschip voor zeeschepen. Hierna heeft weer een nieuwe eigenaar, dhr. P. Schelfhout, het schip verbouwd tot recreatieschip met de naam “Siehaar”. Ook kreeg het schip weer een andere motor, een Volvo D60.

Vierde motor
Sinds 1998 is het schip in bezit van de huidige eigenaar. In het jaar 1999 is het schip voorzien van een kopschroefinstallatie van de Fa. van Ballegooy in Moerdijk. De vierde motor, de huidige Mitsubishi S6S-DT, werd nieuw ingebouwd in 2012.

Beurtvaart
Een beurtschip of beurtmotor is een schip wat in geregelde volgorde (beurt) vracht, vee of passagiers vervoerde. Het was de eerste vorm van openbaar vervoer.