Dolce far Niente 1920

Dolce far Niente 1920

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: Onbekend

Bouwjaar: 1920

Lengte: 2700 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 455

Diepgang : 110 cm

Kruiphoogte : 320 cm

Officiële thuishaven : Maasbracht

Motor : DAF 1160

Vermogen van de motor : 250 PK

Bouwjaar van de motor : 1970

ENI-nummer :

Gebouwd als beurtscheepje voor vervoer van vracht en proviand op het Wad. Tot 1965 voer ze een vaste route Leeuwarden, Texel, Terschelling, Vlieland en Groningen. Begin jaren ’90 is ze in de sloopregeling terecht gekomen, vlak, kimmen, motorkamer en achterschip zijn bewaard gebleven. In 1995 is ze alsnog opgebouwd tot het huidige unieke schip.
Opdrachtgever van de opbouw was vermoedelijk de ‘Antwerpse Bunkercentrale’. Ze kreeg de naam ‘La Grotta’, heeft enige jaren ongebruikt in een hoek gelegen en in 2002 is ze verkocht aan de familie Bosma. Zij zijn begonnen met de betimmering. In 2003 is ze doorverkocht aan de familie Vermeulen, ex-binnenvaarders. Zij hebben verder ingetimmerd en ermee door heel Europa gezworven. In 2021 zijn wij, na verkoop van ons binnenvaartschip, de trotse eigenaars van dit stoere schip geworden. Ons knusse thuis én met het plan om er nog veel mooie tochten mee te maken naar Berlijn, Parijs en Basel. In 2023 hebben wij het schip onder de zwaarste keuringen gebracht en mogen de Rijn en zijrivieren in Duitsland bevaren.
Bij de sloop zijn registratienummer, eerdere namen en meetbrief verloren gegaan, we hebben om die reden helaas nog geen oudere geschiedenis van ons schip kunnen achterhalen. Ook ontbreken oude foto‘s. Omdat motorkamer en motor wél gespaard zijn bij de sloop, hebben we het DAF museum benaderd. Zij hebben kunnen bevestigen dat de 250 pk DAF in 1970 van de band is gerold. Dus … loopt of vaart u langs ons schip en kunt u ons meer vertellen over ons scheepje? U bent van harte welkom aan boord!!
Frits en Anja van der Knaap.