Fortuna 2006

Fortuna 2006

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: Conavroegh, Geldermalsen

Bouwjaar: 2006

Lengte: 1900 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 500

Diepgang : 110 cm

Kruiphoogte : 350 cm

Officiële thuishaven : NA

Motor : John Deere

Vermogen van de motor : 225 PK

Bouwjaar van de motor : 2006

ENI-nummer : NA

De Fortuna is in 2006 gebouwd met in het achterhoofd de uiterlijke kenmerken van een zgn. luxemotor. Het is gebouwd als varend woonschip, geschikt voor het varen door Europa en met name Frankrijk. De eigenaren voelen zich “gefortuneerd” om met dit mooie schip te varen en erop te wonen.
Wilt u weten waarom wij hebben gekozen voor dit leven op het water, klop dan aan als we aan boord zijn, dan staan we u graag te woord.
Een luxemotor is in feite afgeleid van de beurtvaarder, een transportscheepje dat voer op vaste tijden en op vaste routes maar waarvan de scheepsvorm vanaf circa 1920 niet helemaal meer voldeed.
Vanaf die tijd was er behoefte aan een nieuwe scheepsvorm met meer ruimte om een vaste motor in te kunnen bouwen vanaf de nieuwbouw en een andere vorm van het achterschip ter verbetering van het rendement aan de schroef.
Door betimmering van de roef in het achterschip en de aanwezigheid van een kettingstuurwerk met stuurwiel ontstond een zekere mate van comfort en daarmee verbetering van arbeidsomstandigheden, waardoor dit type schip de naam “luxemotor” kreeg. De aanwezigheid van een toilet droeg daar ook aan bij.
Verdere kenmerken van een luxemotor zijn nog de aanwezigheid van een scherpe boeg, een duidelijke zeeg, het geveegde achterschip, de roef achter de stuurhut en mastwerk voor laden en lossen alsmede het slaapvertrek in het vooronder.