Jannetje UK 120 1909

Jannetje UK 120 1909

Scheepstype: overige (motor)

Bouwwerf: onbekend

Bouwjaar: 1909

Lengte: 1485 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 350

Diepgang : 170 cm

Kruiphoogte : 1000 cm

Officiële thuishaven : Amsterdam

Motor : DAF 575

Vermogen van de motor : 98 PK

Bouwjaar van de motor : 1964

ENI-nummer : NA

Oliescheepje
De Jannetje werd in 1909 gebouwd als een oliescheepje voor de Nederlandse rivieren. In de machinekamer werd een Kromhout motor geplaatst.

Vissersschip
Na de oorlog was er een tekort aan vissersschepen. Jannetje werd omgebouwd tot viskotter (de UK120) bij Leenmans scheepswerf in Zwolle en Gerrit Post werd de eigenaar. Hij noemde haar Janneke, naar zijn dochter. De Urker IJsselmeerkotter viste op paling en snoekbaars. Af en toe gingen ze naar buiten de zee op bij IJmuiden. Ze bleef tot 1977 in bezit van Gerrit Post. De laatste jaren werd er niet meer beroepsmatig gevist. Het piepkleine vooronder werd wel als bar gebruikt en soms werd ze verhuurd met stuurman.

Spookschip
Zo werd ze ooit onder het mom van enkele dagen sportvissen gehuurd door sigarettensmokkelaars. De stuurman, een jongen van 18 jaar vluchtte bij de sluizen van Kornwerderzand van boord toen hij het plan doorkreeg. Janneke kwam in de Bremenhaven aan de ketting te liggen. Post dacht al dat hij haar kwijt was, tot ze maanden later als een spookschip in de nacht opdook, recht op de kade van Urk af voer en er een gat in ramde. No living soul on board...

Sloopassistentie
Een andere keer trok Gerrit met de Janneke het oude rieten dak van een te slopen huis aan de haven, voer ermee kilometers uit de kust en stak het drijvende gevaarte met de nodige gasolie in de fik. Het brandende gevaarte werd tot in Enkhuizen gezien. De toegesnelde waterpolitie en blusboot waren ‘not amused’.

Kunstschilder
Vanaf 1977 waren er verschillende eigenaren, tot Marja Zomer de UK 120 in 2002 kocht. Het schip was toen niet veel meer dan een casco en de Kromhout werd vervangen door een DAF 575. Nu woont en werkt Marja op het schip en vaart ermee door Nederland. Marja Zomer is kunstschilder en Jannetje komt vaak voor op haar schilderijen. Meer is te zien van haar werk en meer foto’s van Jannetje op www.marjazomer.nl