KEI 2005

KEI 2005

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: Triton Jachten, Waalwijk, NL

Bouwjaar: 2005

Lengte: 2200 cm

   

Breedte : 485

Diepgang : 110 cm

Kruiphoogte : 335 cm

Officiële thuishaven : Scarpe Inferieur, Douai, FR

Motor : Daewoo L136

Vermogen van de motor : 160 PK

Bouwjaar van de motor : 2004

ENI-nummer : 02326525

KEI is een luxemotor-schip gebaseerd op de romptekeningen van een vrachtschip uit de jaren 1920. Het ontwerp is aangepast voor moderne constructietechnieken door Kees Cornelissen, van EuroShipServices (ESS), zoals dubbele kniklijnen, die het onderwatervolume en dus de ballastvereisten verminderen en ook helpen bij de longitudinale stabiliteit en stuurreactie. Met aanzienlijke input van ons op het gebied van staalwerkontwerp heeft ESS in december 2003 een stapel staalplaten gesneden en geleverd aan Triton Jachten, Waalwijk. Triton bouwde de romp in 2004-2005 als technisch vaarklaar. We konden de hele tijd met de scheepswerfarbeiders samenwerken, wat een fantastische leerervaring was.
We zijn in september 2005 met de KEI over het Kanaal en de Theems naar Oxford gevaren. Daar hebben we drie jaar lang het hout- en schilderwerk binnen gedaan en de installaties geïnstalleerd. Het is geweldig om schone, droge, geverfde kimmen te hebben voor gebruik in de scheepsvoorraden.
In Engeland hadden we een grote strijd met de Britse belastingdienst, HMRC, over onze BTW-status. Na twee rechtszaken, die we hebben gewonnen, zijn we een ‘Qualifying Ship’ en kunnen we scheepsonderdelen verkrijgen tegen 0% BTW. Dit komt ook ten goede aan veel andere Nederlandse schepen waarvan de eigenaren in Groot-Brittannië scheepsonderdelen kopen.
We hebben geprobeerd KEI zo duurzaam mogelijk te maken. Ze beschikt over warmteterugwinning uit de generator en motor, zonnepanelen en HVO100 in de brandstoftanks voor motor, generator en centrale verwarming.
In 2008 zijn we terug over het Kanaal naar Frankrijk gevaren en hebben een vaste ligplaats in Douai. Twee jaar lang hebben we fulltime aan boord gewoond en het was heerlijk.
Sindsdien hebben we de meeste zomers door Frankrijk, België, Nederland, Luxemburg en Duitsland gereisd.
We vinden het leven in de natuur, vaak op slechts een paar centimeter afstand, een werkelijk heerlijke ervaring, waarbij de dieren in het wild zich bijna totaal niet bewust zijn van onze aanwezigheid.
KEI is een Nederlands woord voor ‘kei’ of ‘steen’, en onze achternaam is ‘Stone’.
Voor ons is het schip kei-goed.
Het gaat niet om de bestemming, het is de glorie van de rit.