Linquenda 1910

Linquenda 1910

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: Alphen a/d Rijn, Nederland

Bouwjaar: 1910

Lengte: 3000 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 477

Diepgang : 109 cm

Kruiphoogte : 350 cm

Officiële thuishaven : Harlingen

Motor : Scania

Vermogen van de motor : 240 PK

Bouwjaar van de motor : 1992

ENI-nummer : 06400052

Hallo, wij zijn Jos (1963) en Jolanda (1974).
December 2021 hebben wij dit prachtige schip genaamd Linquenda gekocht in Veurne, België. De week voor kerst zijn we naar Harlingen gevaren.
In het voorjaar van 2022 zijn we nog bezig met diverse aanpassingen en onderhoud (voornamelijk technische zaken die je van buiten niet ziet) zodat we kunnen gaan varen. Jos zijn droom is om het schip dusdanig "controleerbaar" te maken dat je alles via een smartphone of tablet kunt volgen, ook als je niet aan boord bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de temperatuur in het schip, werkt de stroomvoorziening nog, generator op afstand aan kunnen zetten enz. enz. Als dit alles goed werkt dan wil hij dit ook voor een redelijke prijs beschikbaar maken voor andere scheepseigenaren. Jos heeft 30 jaar een bedrijf gehad in de automatisering, oorspronkelijk wilde hij automatisering voor de binnenvaart gaan doen maar hij rolde in de automatisering voor de bakkerijbranche. Hij heeft zijn goedlopende bedrijf in goede handen achtergelaten bij zijn vertrouwde compagnon, die heeft het bedrijf overgenomen. Jos gaat nu eindelijk beginnen aan zijn automatisering voor de scheepvaart. Ons eigen schip gaat als proefmodel fungeren. Uiteraard gaan we ondertussen ook genieten van alles wat de toekomst ons brengen mag.
We hebben helaas nog geen oude foto's kunnen vinden van het schip, mocht iemand tips hebben waar we deze eventueel kunnen opzoeken dan heel erg graag, of als iemand zelf foto’s heeft van het schip in vroegere tijden dan houden wij ons zeker aanbevolen!
Wel hebben we tot nu toe deze informatie kunnen vinden:
Het stalen schip is gebouwd op de werf Pannevis in Alphen aan den Rijn in 1910 als motorschip met één laadruim, de naam die haar toen gegeven is is Zonnevriend.
Daarna heeft ze de volgende namen gekregen:
Volharding
Corry
Dankbaarheid II
Vertrouwen
Linquenda
Of ze nog meer namen heeft gehad dat hebben we tot nu toe nog niet kunnen vinden.

Er heeft een 2 cylinder van Berkel dieselmotor ingezeten van 60 pk.
Ook komen we tegen dat er een Kämper motor van 100/150 pk heeft ingezeten.
Onduidelijk is wanneer precies en welke naam het schip toen had.

We gaan zeker verder in onze zoektocht naar meer informatie over de historie van dit mooie geklonken schip.

We hebben besloten om de naam Linquenda te houden omdat de betekenis ervan ons erg aanspreekt:
Linquenda
(Huis/schip) dat verlaten moet worden.
Linquenda tellus, et domus, et placens uxor (Horatius). Deze Latijnse spreuk betekent: 'Eens moeten wij deze grond, dit huis en de dierbare echtgenote verlaten'.