Maria 1879

Maria 1879

Scheepstype: aak

Bouwwerf: Jonker, Kinderdijk

Bouwjaar: 1879

Lengte: 2265 cm

   

Breedte : 435

Diepgang : 110 cm

Kruiphoogte : 300 cm

Officiële thuishaven : Gouda

Motor : Kromhout

Vermogen van de motor : 60 PK

Bouwjaar van de motor : 1955

ENI-nummer : 03051232

Maria is een stevenaak, gebouwd in 1879 bij Jonker in Kinderdijk voor de heer Hanenberg.
Dit rivierschip voer op de Gelderse IJssel, Lek en Waal.
In 1925 lag het schip bij een steenfabriek bij Dieren, zonder tuigage en met schade. Het werd gebruikt als overslag.
Dhr. Veltman kocht het schip, liet nieuwe kimmen inzetten en de steven rechtzetten. Fam. Veltman voer vanuit Zwolle onder zeil.
Een paar maanden later werd zoon Evert jr. aan boord geboren, die later ook op de Maria zal schipperen.

Men woonde in het paviljoen maar omdat het schip achter extreem scherp gepiekt is was dat een kleine ruimte.
Vandaar dat in 1937 het achterschild en ruimschot 1 meter naar voren geplaatst werd. Al eerder, ongeveer 1930, verving men de braadspil op het voordek door een patentlier.
Nog later kwam er een opduwer. In 1957 liet Fam. Veltman het achterdek naar normale hoogte terugbouwen: het paviljoen verdween en een roef met 2 x 2 ramen, koekoek, dubbele deurtjes en schuifluik werd op het schip gebouwd. In 1960 was het vrachtvaren klaar voor Maria, want Evert krijgt een baan bij Rijkswaterstaat. De Maria ligt als woonschip in Deventer (zie ook foto).

In 1970 kwam het schip naar Amsterdam als woonschip, nog altijd zonder motor. Het ligt aan de Dijksgracht. In 1982 kocht dhr. Schimmel de Maria. Hij begon met de restauratie.
Schimmel restaureerde het paviljoen en achterschild weer terug naar de situatie van 1937. Ook bouwde hij, in het paviljoen, de Kromhout motor in.

Het tuigage daarentegen klopt meer bij de staat van het schip rond de bouw. Het schip heeft een stengenmast, zodat met geschoten steng onder de spoorbruggen doorgezeild kan worden.
Vorige eigenaar de Ridder, die het schip kocht in 1994, restaureerde het tuigage met als voorbeeld een foto van een stevenaak uit het boekje Binnenvaartschepen van R. Martens en F. Loomeijer. Pas later bleek dat de stevenaak op de foto de "Maria" betreft! Ook bouwde hij een woning in het ruim. Het schip lag in de Museumhaven Amsterdam.

In december 2023 kochten wij, Kira en Daan, het schip. Daarmee komt de Amsterdam-periode van de Maria tot een einde: de Maria ligt nu in museumhaven Gouda.
Wij wonen aan samen aan boord en varen door Nederland.