Melba 1931

Melba 1931

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: onbekend, Amsterdam

Bouwjaar: 1931

Lengte: 2700 cm

Diepgang : 110 cm

Breedte : 430

Kruiphoogte : 400 cm

Officiële thuishaven : NA

Motor : Doosan L136

Bouwjaar van de motor : 2010

Vermogen van de motor : 160 PK

ENI-nummer : NA

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

De Melba werd in 1931 als luxemotorschip gebouwd. Het schip vervoerde allerlei soorten goederen in voornamelijk Friesland en Amsterdam. Uiteindelijk werd het schip uit de vaart genomen. Het lag geruime tijd stil en werd rond 2007 verkocht aan SRF Ship Builders in Friesland.
Toen de huidige eigenaar en zijn vrouw Debra het schip in september 2016 kochten, was de inschrijving in het kadaster doorgehaald en was het schip naamloos. Helaas was het schip jarenlang verwaarloosd en moest vrijwel alles aan boord vervangen of gerepareerd worden om het in oude glorie te herstellen.
De eigenaars gunden die opdracht aan SRF en doopten het schip Melba naar hun toenmalige woonplaats Melbourne (in Australië). Inmiddels wonen ze permanent aan boord terwijl ze de Nederlandse binnenwateren bevaren.
De verbouwing bij SRF heeft bijna twee jaar in beslag genomen en de eigenaars zijn bijzonder trots op de wijze waarop de Melba met haar sierlijke romp en fraaie mahonie stuurhut de traditie van de Nederlandse luxemotor nu laat voortleven.