Nellie 1928

Nellie 1928

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: A. Pannevis Alfen a/d Rijn

Bouwjaar: 1928

Lengte: 1730 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 330

Diepgang : 100 cm

Kruiphoogte : 208 cm

Officiële thuishaven : Kaagdorp

Motor : Ford Lehman 2701E

Vermogen van de motor : 80 PK

Bouwjaar van de motor : 1966

ENI-nummer :

Nellie is gebouwd bij Pannevis in Alfen aan de Rijn (op het werfplaatje met een “f” geschreven ipv “ph”). Helaas is het grootste deel van het archief van Pannevis verloren gegaan en is er nauwelijks historische informatie beschikbaar van de werf.
Nellie werd vroeger gebruikt om de oliebollenkraam te vervoeren in het waterrijke Noorden van het land. De familie woonde op het schip. Niet iedere plaats was via het water bereikbaar. De kraam werd dan uitgeladen en met handkarren vervoerd. Waar geen kanalen waren, moest de kraam worden overgeladen op een wagen. Vaak werden paard en wagen gehuurd van lokale boeren of transportbedrijven. Niet alleen de oliebollenkraam maar ook Sinterklaas werd door Nellie vervoerd!
Vroeger was het woongedeelte in de roef op het achterschip en werd het voorschip als vrachtruim gebruikt. Daartussenin stond het vaste stuurhuis. Gedurende de afgelopen decennia is Nellie meerdere keren verbouwd. Eerst is een deel van de roef verwijderd en vervangen door een open kuip. In 2020 is er een nieuw iets kleiner stuurhuis geplaatst (dat nu volledig neerklapbaar is) en een extra stuurstand buiten. Met neergeklapt stuurhuis is de masthouder op de voorplecht het hoogste punt. De kruiphoogte is dan 208cm.