Poolster 1911

Poolster 1911

Scheepstype: overige (zeil)

Bouwwerf: onbekend

Bouwjaar: 1911

Lengte: 1640 cm

Diepgang : 180 cm

Breedte : 522

Kruiphoogte : cm

Officiële thuishaven : NA

Motor : GM

Bouwjaar van de motor : 1958

Vermogen van de motor : 180 PK

ENI-nummer : NA

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

De Poolster voer onder de naam “Nieuwe Zorgen” tot juli 1962 vanuit Stellendam met nummer SL6, als garnalenkor, ankerkuil en trawlernet visser. De bemanning bestond uit 4 personen met als schipper Bastiaan Jan Kooyman. Het vaargebied bestond uit de Noordzee en de zeegaten van Zeeland, want die waren in die tijd nog open. Na de afsluiting van het Haringvliet is er nog een aantal jaren doorgevaren, maar de tijden veranderden, motoren werden moderner. De “Nieuwe Zorgen” voer toen met een Hollandia twee cilinder gloeikopmotor van 80 PK.

Onttakeld
In 1962 werd het schip geheel onttakeld en als kale romp verkocht aan de heer E. Pors uit Zuidland, die het schip de naam “Poolster” gaf. Er kwam een zes cilinder GM Detroit van 180 PK in met een Masson keerkoppeling, tevens werd een Lister stroom/ las aggregaat in het vooronder geplaatst, waarmee een nieuw dek met stuurhut en roef kon worden gebouwd en ingericht naar de wensen van de heer en mevrouw Pors, zoals o.a. een douche waarvan het water verwarmt werd door de motor, wat voor die tijd toch wel modern was.

Bekende verschijning
In hun vrije tijd zette de familie Pors de Poolster in als begeleidingsvaartuig voor de scoutingclub aan het Brielse Meer. Dat is ook één van de redenen dat het schip een bekende verschijning is in de regio Rotterdam.
Dit ondervinden de huidige eigenaren (Wigle en Janet Engelsma) zelf ook regelmatig sinds zij het schip na het overlijden van de heer E. Pors in 2014 hebben gekocht van de erfgenamen en de Poolster nu gebruiken als woning/atelier, want Wigle is beeldend kunstenaar van beroep en maakt voornamelijk maritieme schilderijen en objecten. Tevens doen zij hun best de Poolster in goede conditie te brengen en te houden en natuurlijk ermee te varen.