Sjakie 1914

Sjakie 1914

Scheepstype: aak

Bouwwerf: Appelo, Zwartsluis

Bouwjaar: 1914

Lengte: 2520 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 520

Diepgang : 90 cm

Kruiphoogte : cm

Officiële thuishaven : NA

Motor : DAF DD575

Vermogen van de motor : 86 PK

Bouwjaar van de motor : 1966

ENI-nummer : NA

1914 - 1952 Ambulant
1960 - 1971 Emmanuel
1971 - 1989 Sientje B
1971 - heden Sjakie

Vroeger een zeilend beroepsvaartuig, klipperaak, waarvan na een aanvaring de klipperboeg is vervangen door een steilstevenboeg, wat volgens de kinderen (van de Ambulant, jaren ’30 tot jaren ‘50) te maken had met ontbrekende financiële middelen. Dit is gelukkig goed gelukt en heeft het schip een mooi uiterlijk gegeven.

Eind jaren'30 woonde er een schippersgezin, vader, moeder en vier kinderen. Het leven speelde zich af in de roef, koken en wc rechts in de roef, leven links in de roef. Via een trapje kwam je van de roef in het achteronder waar het hele gezin sliep in bedsteden. Het vooronder was het onderkomen van de matroos.

Als kleine jongen stond de vorige eigenaar van Sjakie zich al te vergapen aan mooie oude schepen. Hij was slechts 19 jaar toen hij het schip kocht. Toch had hij al veel geduld gehad, want niemand wilde investeren. Uiteindelijk heeft zijn vader Sjakie hem geholpen. Vandaar de naam “Sjakie”, en vader was hier apetrots op. Hij ging blij naar zijn vrouw, maar die was helemaal niet zo blij: wonen op een schip, en ze was toen zwanger. Maar de eigenaar heeft er heel veel liefde in gestoken en samen hebben ze hun twee prachtige kinderen groot gebracht. Ze deden met pijn in hun hart afstand van hun trots.

Het schip is inmiddels erkend als varend erfgoed. Vanaf 1989 helemaal gerestaureerd, kaal gemaakt en opnieuw geschilderd. Binnen opnieuw ingetimmerd met behoud van originele elementen. En daarom heeft het schip zijn naam behouden.