Syrah 1923

Syrah 1923

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: H&G Bodewes, Martenshoek

Bouwjaar: 1923

Lengte: 2820 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 480

Diepgang : 120 cm

Kruiphoogte : 340 cm

Officiële thuishaven : Warten

Motor : Cummins

Vermogen van de motor : 200 PK

Bouwjaar van de motor : 1970

ENI-nummer : 02200475

De Syrah is een ‘Luxemotor’. Een nieuwe scheepsvorm na de zeilvaart, met een ingebouwde motor: in het achterschip bevond zich meestal een fraai ingetimmerde roef waarbij een zekere mate van comfort ontstond, die de schippers niet gewend waren. Samen met het kettingstuurwerk met stuurwiel gaf dit allemaal zo'n verbetering van de arbeidsomstandigheden, dat het type schip al snel de naam ‘Luxemotor’ verdiende.
De Syrah is gebouwd bij H&G Bodewes te Martenshoek in Groningen en kwam daar op 15 november 1923 van de werf af onder de naam ''Gebroeders Bodewes''. De lengte is dan 24,70 meter. Al snel wordt het schip verkocht aan W. vd Pol die het schip ''Vlekke Gorredijk'' noemt naar zijn woonplaats.
In 1927 wordt het schip door een nieuwe eigenaar Hendrik Uil geklonken verlengd met 3,50 meter. Na een nieuwe meting heeft het de naam “Martha” gekregen.
Veel is niet bekend maar het schip heeft volgens zeggen zand en grint gevaren op Denemarken. Op de foto ligt het schip voor de strokartonfabriek in Stadskanaal.
Via diverse eigenaren wordt het schip in 1973 als sportvisschip inzet. De nieuwe naam wordt dan ''Martha II”.
Eind jaren 90 wordt het omgebouwd tot woonschip en ''Syrah'' gedoopt. Het schip is ondertussen niet geheel origineel meer maar wel nog wat ‘luxer’ geworden. Zo is er een grote stuurhut op gekomen waardoor er binnendoor een verbinding tussen het achteronder en het ruim is ontstaan. En ramen in de den voor meer licht en uitzicht.
Vanaf 2006 is de Syrah in ons bezit. Een comfortabel schip met een mooie naam en een prachtige zeeg. Eerst is de thuishaven Schiedam en het vaargebied de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren. In 2018 hebben we een stukje grond met water verworven in Warten (Fr.) en is het vaargebied verplaatst naar de noordelijke provincies.

In 22/23 zijn we een jaar door Frankrijk aan het zwerven geweest.