’t Majeur 1932

’t Majeur 1932

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: Boot, Alphen aan den Rijn

Bouwjaar: 1932

Lengte: 2610 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 458

Diepgang : 120 cm

Kruiphoogte : 310 cm

Officiële thuishaven : Amsterdam

Motor : Weichai 22B3

Vermogen van de motor : 122 PK

Bouwjaar van de motor : 2008

ENI-nummer : 03030994

’t MAJEUR is een luxemotor, in 1932 bij Boot in Alphen a/d Rijn gebouwd in opdracht van een Amsterdamse aardappelkoopman. Het schip voer vervolgens, zeer waarschijnlijk, onder de naam WUTA (Wacht Uw Tijd Af). Na oplevering bleek het schip te hoog voor de Amsterdamse bruggen met als gevolg dat de koopman haar terugbracht en weer met zijn tjalk is gaan varen.

Vervolgens heeft het schip bij Boot een jaar voor de wal gelegen en is toen door een bedrijf uit Maasbracht gekocht dat er ruim 30 jaar zand en grind mee heeft vervoerd naar België.
Op een gegeven moment is het schip – hier wordt de geschiedenis vaag – uit de vaart genomen en verbouwd voor het varen met gasten, naar het schijnt door een winkelier uit Hoogeveen.

In 1992 lag het schip, als de VITA, in Medemblik waar het als woning werd gebruikt. Zij is toen gekocht door een oud schipper die haar gebruikte als plezierboot en haar twee jaar later weer doorverkocht. Die eigenaar heeft het als varend woonschip gebruikt met als ligplaats Leeuwarden.

In 2005 is een groot deel van de salon door kortsluiting uitgebrand. In 2007 volgden een grondige opknapbeurt en verbouwing, waarna het schip met groot ritueel werd omgedoopt naar ’t MAJEUR (“liggend water" in het Bargoens).

Sinds 2019 is 't Majeur eigendom en vaste woning van Steven en Stephanie.