Talisman 1929

Talisman 1929

Scheepstype: overige (motor)

Bouwwerf: O. Smith, Stadskanaal

Bouwjaar: 1929

Lengte: 2700 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 525

Diepgang : 120 cm

Kruiphoogte : 400 cm

Officiële thuishaven : Woudrichem

Motor : Weichai Deutz

Vermogen van de motor : 186 PK

Bouwjaar van de motor : 2008

ENI-nummer : 02205377

Historie
Het schip is gebouwd voor de vaart op de Noordelijke kanalen en Noord-Duitsland.
Ze heeft 8 jaar als sleepschip gevaren en is in 1937 als motorschip in de vaart gekomen met een 2-cylinder Deutz van 45 pk.
Na de oorlog is ermee op de Rijn gevaren, vooral op het traject Groningen/Rijnhavens en Rotterdam/Rijnhavens.
In de 1e periode heeft het schip vaak turf en aardappelen vervoerd, in de naoorlogse periode kolen, zand en kunstmest. Toen het schip op de Rijn voer is er een GM van 165 pk ingezet. Deze was echter in 2008 “op”, vandaar een nieuwe motor, maar wel weer terug naar Deutz.
Het schip heette oorspronkelijk Oetciena, schipper de Jonge, in de 70er jaren heette ze Duo, van resp. dhr. Brink uit Emmercompascuum en dhr. Dieterman uit Haren (Gr.). Vanaf 2004 zijn wij eigenaar en heet het schip TALISMAN.

Wij hebben gekozen voor Talisman, omdat het schip van de overgrootvader van Frans ook zo heette.

De Talisman is terug gerestaureerd naar de periode van na de 2e wereldoorlog. We hebben dit vooral gedaan omdat er in die periode vrijwel geen nieuwbouw gepleegd is en het historisch gezien een gaaf schip is uit die periode: aangepast voor de Rijnvaart, zoals met veel van dit soort scheepjes gedaan werd. Echter de meeste van dat soort scheepjes zijn of gesloopt, of weer terug gerestaureerd naar de zeilende periode. De restauratie is in overleg met de LVBHB gedaan.

Het schip is nu in gebruik als woonschip, wij wonen aan boord. De enige aanpassingen die er van buitenaf aan af te zien zijn, zijn de patrijspoorten in de denneboom en de ramen onder de luiken. Al deze ramen zijn echter zó af te sluiten, dat het vrijwel niet te zien is dat het een woonschip is.