Valér 1930

Valér 1930

Scheepstype: luxemotor

Bouwwerf: O. Smith, Stadskanaal

Bouwjaar: 1930

Lengte: 2650 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 455

Diepgang : 110 cm

Kruiphoogte : cm

Officiële thuishaven : NA

Motor : Kromhout 6LS

Vermogen van de motor : 60 PK

Bouwjaar van de motor : 1941

ENI-nummer : 02304880

Het schip heeft eerst 'Bajo' en daarna 'De Gebroeders' geheten. Er is met dit schip vracht gevaren tot medio jaren '70, onder andere met kolen vanuit Limburg naar het noorden. Ook grind was een reguliere vracht. Helaas is de vorige eigenaar na een onfortuinlijke val te water geraakt en heeft het niet overleefd. Het motorscheepje raakte in onbruik en werd niet meer onderhouden. Waardoor het kon gebeuren dat het afzonk in een zandgat bij Rheden. De bomen begonnen al op te schieten in het ruim.

Tegenwoordig is het een prachtig gerestaureerd historisch schip, in gebruik als varend atelier. Het werd gekocht door de huidige schipper, die het eigenhandig vanaf het vlak weer heeft opgebouwd. Meestal met gebruik van oude technieken, zodat het schip in prachtige, historisch gerestaureerde staat is. Er zijn weinig concessies gedaan aan moderne opvattingen over luxe, waardoor het roefje en de kooi nog de sfeer van de jaren 60 ademen.

Het ruim is volledig ingericht als werkplaats, waar beeldend kunstenaar/schipper Eric Janssen werk maakt en exposities houdt.
Met dit atelierschip bevaart hij de Gelderse rivieren en vindt hij zijn onderwerpen midden in een omgeving die de gemiddelde wandelaar niet snel zal opzoeken; verlaten rivierstrandjes, ooibossen en uiterwaarden.