Vosje 1923

Vosje 1923

Scheepstype: beurtvaarder

Bouwwerf: Peeling, Alkmaar

Bouwjaar: 1923

Lengte: 1800 cm

Diepgang : 110 cm

Breedte : 300

Kruiphoogte : 300 cm

Officiële thuishaven : NA

Motor : DAF 575

Bouwjaar van de motor : 1980

Vermogen van de motor : 105 PK

ENI-nummer : NA

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Van Opslag naar Olieboot

‘Vosje’ is gebouwd in 1923 voor eigenaar Dekker met als motor een 20 pk Kromhout onder de naam ‘West Friesland‘. Daarna kwam het schip in bezit van verschillende eigenaren, eerst Kaper, toen Bras en uiteindelijk Schrijver die het schip weer de oorspronkelijke naam teruggaf. Tussentijds heette het schip een aantal jaren ‘Zeldenrust’ en voer in Noord Holland vanuit Schagen. De Kromhout werd in de loop der tijd vervangen door een 1 cilinder Blauwe Deutz. De West Friesland werd gebruikt als overslag voor zand en grind en later ook voor hout. Daarvoor was het voorzien van een lange giek. In 1956 kwam het schip in handen van Oliehandel de Boer en werd het verbouwd tot een olieboot. De motor werd vervangen door een Berliet 80 pk.

Aan het begin van het tweede millennium
Van handelaar van Aalders uit Hasselt kocht Piet Joosten uit Willemstad in 2002 de olieboot. Het schip was al een poos uit de oliehandel en onderhoud was er behoorlijk bij ingeschoten. Piet was schipper en havenmeester van Willemstad en heeft het schip geheel verbouwd tot het varende woonschip ’Olienootje’. Wederom werd in 2009 de motor vervangen door de huidige DAF 575.

De tweede recreatieve bewoner
In maart 2018 was ik meteen verkocht toen ik het ‘Olienootje’ in Willemstad zag liggen. De eigenaar Piet Joosten was meer dan verknocht aan zijn schip maar gelukkig zag hij in mij een waardige opvolger. Er is een begin gemaakt met het moderniseren van de woning en het gewone onderhoud aan de buitenkant. Het schip is omgedoopt tot ‘Vosje’ en wordt gebruikt voor bewoning en recreatie.
In de toekomst zal ‘Vosje’ te zien zijn op de binnenwateren van Nederland, België en Frankrijk.