Vrede 1929

Vrede 1929

Scheepstype: sleper

Bouwwerf: Lemaire & Zn. Hoboken

Bouwjaar: 1929

Lengte: 1520 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 386

Diepgang : 150 cm

Kruiphoogte : 320 cm

Officiële thuishaven : Keppel

Motor : Kromhout

Vermogen van de motor : 160 PK

Bouwjaar van de motor : 1954

ENI-nummer :

Vrede 1929

Deze sleepboot is uit 1929, gebouwd door Lemaire & Zn. in Hoboken België, voor familie E. de Laet te Antwerpen. Het schip is oorspronkelijk gebouwd met de naam Ernest, aanvankelijk uitgerust met een Kromhout dieselmotor van 40 pk.
Er zijn er drie slepers van dit type gebouwd. Eentje vaart er in België onder de naam Symbole
en de ander is genaamd Roger-Marie.
In 1939 heeft Lud de Meyer het schip gekocht en omgedoopt tot Vrede. De originele motor werd vervangen door een GM van 165 pk. Vaargebied: Kempische kanalen, Albertkanaal en de haven van Antwerpen. Functie: achtereenvolgens was de Vrede in gebruik als sleepboot, woonboot en pleziervaartuig.

In 1992 heeft L. van het Wout de Vrede overgekocht van Fredy de Meyer uit Antwerpen en gered van de sloop. Zo is het onderwaterschip nieuw gelast en is er een nieuwe inrichting zoals slaapkamer, keuken, wc en douche gemaakt. Vanaf 2023 wordt het voertuig aangedreven door een Kromhout
T 8 cilinder GSV 1954. 59 KW bij 1000 r.p. Verder is de boot nog in geheel originele staat.
Na 30 jaar er veel liefde in gestoken te hebben, moest vanwege gezondheid en leeftijd besloten worden om de Vrede te verkopen!

De huidige eigenaren zwommen in 2021 letterlijk tegen de Vrede aan toen die te koop lag. E. Wigman en S. Raben kochten de Vrede in augustus 2021. In september is het schip in Franeker op de werf uit het water gegaan en na een meting is de gehele onderkant opnieuw in de verf is gezet.
Inmiddels is het hele schip voorzien van een nieuwe laag verf en zullen er nog aanpassingen aan de stuurhut gedaan worden. De oude T 8 Kromhout is vervangen door een andere TS 8 Kromhout met 50 draaiuren uit 1959.
Inmiddels is met de Vrede als pleziervaartuig al over diverse Nederlandse en Belgische wateren gevaren.