Vriendschap 1898

Vriendschap 1898

Scheepstype: aak, overige (zeil)

Bouwwerf: hendriks doodewaard

Bouwjaar: 1898

Lengte: 2500 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 470

Diepgang : 90 cm

Kruiphoogte : cm

Officiële thuishaven : doesburg

Motor : daf 475

Vermogen van de motor : 80 PK

Bouwjaar van de motor :

ENI-nummer : 03011386

De Vriendschap is in eerste instantie gebouwd als een snel rivierzeilschip (aak), het schip is gebouwd in Doodewaard in 1896 op de werf van Henrdiks.
De eerste Hagenaren waren gemaakt van hout en overboordig gebouwd. De Hagenaar had een korte mast met schietende streng, dat wil zeggen deze streng kon men langs de mast laten zakken, waardoor obstakels als spoorbruggen zonder verdere problemen gepasseerd konden worden.
Later is de Hagenaar in ijzer gebouwd en sterk in vorm veranderd. Van hoekig werd zij rond en glad. De Hagenaar kreeg de kenmerkende kop die bij alle ijzeren aken is terug te vinden. Het achterschip van de Hagenaar is sterk geveegd. Het boeisel loopt rondom in lijn met de romp. De bovenkant van de helmstok, de bovenkant van de mastkoker en de bovenpunten van de steven lagen in een één lijn om onder de Wagenbrug (Den Haag) door te kunnen. Daartoe moest dan ook nog het bovenstuk van de anker en strijklier opklapbaar zijn. Veel onderdelen zoals zwaarden, strijkklampen en schildpadblokken van de zwaardlieren waren wegneembaar. Daartoe konden enkele centimeters gewonnen worden, wat belangrijke winst opleverde.
Het tuig bestond uit een grootzeil met rechte gaffel, fok en eventueel een kluiver.

Na een zwaar leven als zeilend vrachtschip is de Vriendschap ingezet als zeilend charterschip op ijsselmeer en waddenzee tot 2020. De huidige eigenaar heeft de Vriendschap gekocht om te bewaren voor de toekomst, het zeer originele uiterlijk is goed behouden en zal daar waar nodig terug gebracht worden in oorspronkelijke staat. De thuishaven is Doesburg aan de ijssel. Vanaf 2024 gaat de Vriendschap weer onder tuig zeilend het ruimere water kiezen als kleinschalig charterschip met maximaal 12 gasten. Hiertoe is het volledige interieur aangepast naar deze tijd met alle comfort die u thuis ook mag verwachten.