Vrouwe Jacoba 1899

Vrouwe Jacoba 1899

Scheepstype: tjalk

Bouwwerf: Van Diepen, Waterhuizen

Bouwjaar: 1899

Lengte: 1983 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 416

Diepgang : 120 cm

Kruiphoogte : cm

Officiële thuishaven : NB

Motor : DAF 575

Vermogen van de motor : 100 PK

Bouwjaar van de motor : 1970

ENI-nummer :

HET MYSTERIE VAN DE VROUWE JACOBA
In 1997 heb ik het schip gekocht als woonboot. Op de zijkant kon ik de ijken vinden. Daarmee ben ik naar de scheepsmetingsdienst gegaan. Zij konden mij kopieën van de meetbrieven geven. De oudste is uit 1904 (eigenaar; K. Bulthuis). Het schip is gebouwd in 1899 bij scheepswerf van Diepen in Waterhuizen.
In een jubileumboek van deze werf staat de eerste bladzijde van het werfboek afgedrukt. Op deze bladzijde staan alle schepen die gebouwd zijn vanaf 1899 tot 1904. Hier staat geen tjalk tussen. De bouwwerf en bouwjaar zijn een mysterie.
De laatste meetbrief is uit 1942 (eigenaar; Koert Warta). In 1943 laat Koert het schip inschrijven in het kadaster. Na 1943 wordt er niets meer in de boeken genoteerd tot 1994. Het kadaster schrijft op de ligger: “spookschip” en haalt het nummer door. Nu zegt zelfs een officiële instantie dat het een mysterie is!
Eerst heb ik de ark eraf gesloopt en heb ik op de werf van Syperda in Osingahuizen het grote ijzerwerk laten doen. Daarna ben ik zelf aan de slag gegaan met het kleine ijzerwerk. Langzamerhand heb ik allerlei klussen, met behulp van anderen, aangepakt. Met als resultaat dat ik in 2005 op het schip ben gaan wonen.
Als u voorbij loopt en denkt: “He, die persoon ken ik”, of “daar heb ik die woonboot eerder gezien”, loop dan niet zomaar voorbij! Knoop een praatje aan of laat uw telefoonnummer achter. Zodat ik dit mysterie kan oplossen!