Zwaluw 1954

Zwaluw 1954

Scheepstype: dienstvaartuig

Bouwwerf: Koopman, Dordrecht

Bouwjaar: 1954

Lengte: 1849 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 442

Diepgang : 170 cm

Kruiphoogte : 400 cm

Officiële thuishaven : Voorburg

Motor : Mercedes OM 403

Vermogen van de motor : 275 PK

Bouwjaar van de motor : 1980

ENI-nummer : 02337331

Zwaluw is gebouwd in een serie van 4 voor het Bestuur der Visserij op de Zeeuwse stromen als inspectievaartuig. Zwaluw is na Raaf de tweede in de serie waar later de Havik en Valk nog volgden. In 1953 werd bij Scheepswerf en machinefabriek H.J Koopman te Dordrecht begonnen met de bouw van Zwaluw.
Het schip is een rondspant, gejoggeld geklonken en daardoor uiterst sterk en geschikt voor het soms onstuimige weer op de Zeeuwse stromen. Toen in 1954 Zwaluw van de werf liep zorgde een Bolnes 2L met motornummer 1404 via een Brevo keerkoppeling voor 100 pk op een 3 blads bronzen schroef.
Bijzonder voor die tijd was, dat het schip was voorzien van centrale verwarming. Mede door dit comfort werd ze ook gebruikt als directievaartuig. Vanaf voorjaar 1954 werd er vanuit Zierikzee gevaren. Vaste ligplaats was aan de kade van Nieuwe haven 23 voor het kantoor van de dienst.
Na gewerkt te hebben op de Zeeuwse stromen ging Zwaluw uit dienst bij de Visserijpolitie. Het schip werd opgekocht door een toenmalige Arnhemse reder. De verbouwing was een groot bijna alles omvattend project. De romp, roer, ankerlier en ketting werden behouden. De Bolnes ging ook met pensioen en werd vervangen door een Mercedes OM 403. Deze natuurlijk ademende 10 cilinder brengt de nu 275 PK op een nieuwe 4 blads schroef via een hydraulisch omkeerbare tandwielkast van Twin Disc. Het verwijderen van de Bolnes bracht een zee van ruimte in het schip, ook startluchtflessen en schoorsteen verdwenen.
De spreekwoordelijke vetput werd kleiner en een grote leefruimte kwam beschikbaar. De opbouw werd mooi in lijn met het originele casco verbouwd. Begin van deze eeuw begon Zwaluw aan haar nieuwe leven en sinds winter 2016 word het schip permanent bewoond.