Bregetta 1914

Bregetta 1914

Scheepstype: beurtvaarder

Bouwwerf: Czaar Peterwerf, Zaandam

Bouwjaar: 1914

Lengte: 2800 cm

   

Breedte : 485

Diepgang : 120 cm

Kruiphoogte : cm

Officiële thuishaven : Almere

Motor : Van Rennes 2DC

Vermogen van de motor : 60 PK

Bouwjaar van de motor : 1957

ENI-nummer : 02001089

De Bregetta is in 1914 op de Zaanse Czaar Peterwerf gebouwd als een van de eerste moderne binnenvaartschepen. Philippus Wester koopt het schip in 1918. Als relatieschipper vervoert hij voor de frma Wessanen jarenlang voedingsmiddelen tussen boerenbedrijven en fabrieken. De afmetingen, de lage opbouw en de eigen laadmast maken het schip zeer geschikt om ook kleine afnemers te bedienen.
Tijdens de oorlogsjaren blijkt het schip onmisbaar voor de voedselvoorziening in de steden en wordt het zelfs uitgerust met een kolengestookte gasgenerator.
In de naoorlogse periode treedt schaalvergroting op en verdwijnt de relatievaart. De firma Wessanen koopt het schip en de schipper komt in vaste dienst.
Na een modernisering in 1958 vaart zoon Juko Wester nog tot 1977 met het schip, waarna het uit de vaart wordt genomen. Juco Wester, de kleinzoon van Philippus, koopt de Bregetta van Wessanen en verbouwt het tot woonschip.
De lange historie is herkenbaar in het aangepaste klink- en laswerk; de Rennes-dieselmotor is een van de laatste die nog in bedrijf is.
Als de familie Pijn het schip koopt begint een zoektocht naar een ligplaats. Die wordt in 2000 gevonden in de Almeerse haven voor authentieke schepen aan het Escherpad.