De Gaper 1903

De Gaper 1903

Scheepstype: overige (zeil)

Bouwwerf: Bos, Stavoren

Bouwjaar: 1903

Lengte: 1512 cm

Dit schip beschikt over een spandoek waarmee het “verhaal van het schip” in de haven kan worden gepresenteerd.

   

Breedte : 336

Diepgang : 120 cm

Kruiphoogte : 242 cm

Officiële thuishaven : Den Haag

Motor : International

Vermogen van de motor : 110 PK

Bouwjaar van de motor : 1970

ENI-nummer :

In 1903 geeft Popke Steigenga uit Staveren aan Scheepswerf Bos in Delfstrahuizen te Echtenerbrug, opdracht om een roefschip skûtsje te bouwen. Het zal één van de eerste ijzeren skûtsjes van deze werf zijn. Tot dan toe worden er alleen houten schepen gemaakt. Popke Steigenga doopt zijn schip ‘De jonge Neeltje’. Het schip is naar alle waarschijnlijkheid als vracht/woonschip gebouwd.
Op 1 december 1903 wordt De Jonge Neeltje gemeten. Ze krijgt brandmerknummer S 492 N.
Op 2 maart 1904 vindt een hermeting plaats na verhoging van de denneboom.
Ab van der Velde wordt in 1963 eigenaar van het schip, dat op dat moment in de Prinsengracht in Amsterdam ligt en door kermisexploitanten wordt gebruikt als woonboot. Hij is op dat moment 23 jaar en er is woningnood. Hij koopt met behulp van zijn ouders het schip, dat op dat moment geen bruikbare mast of zwaarden meer heeft. Het schip staat vol water.
Ab start onmiddellijk met opknappen, trouwt in 1964 met Johanna (Hannie) Lissenberg en zal samen met haar het schip bewonen.
Ab doet uitgebreid studie naar zeilplannen en zwaarden, maar ook naar authentiek houtsnijwerk.
Vanaf 1970 werkt hij eigenhandig aan het weer zeilend maken van het skûtsje dat de naam de ‘De Gaper’ krijgt.
Door vele jaren nijver ambachtswerk weet hij het schip met de beperkte middelen die hij heeft, weer tot een mooi goed zeilend skûtsje te maken. Ook de opbouw wordt vernieuwd en in lijn gebracht met de klassieke vorm van de romp. Ab en Hannie hebben het schip bijna 60 jaar in hun bezit, maar na jaren ziekte en het uiteindelijke overlijden van Ab wordt het schip in mei 2021 verkocht.
Jan Melis wordt de gelukkige nieuwe eigenaar. Hij is op dat moment (net als Ab indertijd) 23 jaar en op zoek naar een woonruimte met eigenheid, maar behalve dat ook bezeten van skûtsjesielen. Direct na aankoop begint hij met het aanpakken van het dan ontstane achterstallige onderhoud. De Gaper wordt weer in ere hersteld. Het schip wordt in de kleur wit geschilderd, behorend bij een bewoond skûtsje. IJzer en staal worden gereconditioneerd, het rondhout en prachtige, door Ab en Hannie vervaardigde, houtsnijwerk worden geheel hersteld.
Het sobere interieur wordt gerestaureerd en enigszins aangepast zodat er met enig comfort op gewoond kan worden.
Jan hoopt de volgende 60 jaar voor dit skûtsje zorg te kunnen dragen.